Vaste tentoonstelling
  Vaste tentoonstelling
  Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem

Op 17 september 1944 vormt de operatie 'Market Garden' het begin van een felle strijd in Arnhem en Oosterbeek. Op 24 september geven de Duitsers bevel aan de bevolking van Arnhem om de hele stad te ontruimen. Ongeveer 600 Arnhemmers kiezen het Openluchtmuseum als tijdelijke verblijfplaats. Het museum zit tjokvol. Zelfs een primitief gebouwtje als de plaggenhut is bewoond. Het Marker vissershuisje wordt winkel en een deel van het koopmanshuis ziekenhuis.

Het is er gevaarlijk, zo dicht bij het front. Eén van de evacués wordt dodelijk getroffen bij een granaatinslag en op 3 november wordt verzetsman Anton Zwiers doodgeschoten tijdens een razzia.

In de Delftse molen - destijds de verblijfplaats van drie verzetsmensen - ziet u een permanente audiovisuele presentatie over de evacuatie. Uniek historisch fotomateriaal en fragmenten uit het dagboek van de vrouw van de waarnemend directeur van het museum vertellen het verhaal van een bewogen periode waarin het museum óver de geschiedenis van het dagelijks leven een cruciale rol speelde ín de geschiedenis van Arnhem en in het dagelijks leven van 600 evacués uit de wijken Alteveer en Geitenkamp.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×