Je moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken.

Het Drents Museum is gevestigd in het voormalige provinciehuis van Drenthe uit 1885. Het museum is geopend in 1854 en is daarmee een van de oudste musea van Nederland. Er is een grote collectie over de prehistorie van Drenthe te zien. Ook toont het museum veenlijken zoals het meisje van Yde en heeft het een collectie kunst en kunstnijverheid. Speerpunten van het museum zijn archeologie, hedendaags realisme en kunst uit de periode 1885 – 1935, waar het museum jaarlijks verschillende tijdelijke exposities omheen organiseert.

Alternatieve naam:

nl Provinciaal Museum van Drenthe

Drents Museum
Brink 1
9401 HS Assen

Museumtype(s)

Geschiedenis & Antropologie Kunst & Design

Onderwerpen

Lokaal Moderne kunst Archeologie

Bezoekersinformatie

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 11:00 – 17:00
Woensdag 11:00 – 17:00
Donderdag 11:00 – 17:00
Vrijdag 11:00 – 17:00
Zaterdag 11:00 – 17:00
Zondag 11:00 – 17:00

Opmerkingen

1 januari(Nieuwjaarsdag) Gesloten
27 april(Koningsdag) Gesloten
25 december(1e Kerstdag) Gesloten

Op feestdagen wel op maandag(en) geopend

Meer openingstijden

Toegangsprijzen

0 t/m 17 jaar Gratis
18+ € 12,00
Rembrandtkaart Geldig
CJP-pas € 8,00
Museumkaart Geldig
Groepen vanaf 10 personen € 10,00
Vrienden Gratis

Meer toegangsprijzen

Faciliteiten


  • Koffie

  • Restaurant

  • Museumwinkel

  • Rolstoel­toegankelijk

  • Creditcard

  • Parkeerplaats

Locatie

Brink 1, Assen, Nederland

Tentoonstellingen

Vaste tentoonstellingen

 
Codename Energy

Codename Energy

Genieke Sterk (Ilse Warringa, bekend van Klokhuis en Welkom in de Gouden Eeuw) en Storm Roosting (Sergio IJssel, bekend van Klokhuis en Flikken Maastricht) werken in het gaafste lab van de wereld, het...

Alle tentoonstellingen

Recensies

Er zijn 5 beoordelingen van Drents Museum.

zaterdag 18 juli 2020 18 jul. 2020

Werkelijk fantastisch is de expositie Barbizon van het Noorden in het Drents Museum. Vanaf ongeveer de helft van de 19de eeuw ontstond in Barbizon bij Fontainebleau een stroming in de schilderkunst waarbij realisme zijn intrede deed: de zogenoemde ‘school van Barbizon’. Voortaan trokken schilders de natuur in om direct in het buitenleven die natuur op het doek te gaan weergeven. Voorheen gebeurde dat alleen in het atelier. Dat kon ook omdat de tube was uitgevonden en verf dus meegnomen kon worden veel beter werd bewaard. Millet, Corot, Daubingny en Jongkind zijn enkele pioniers van het eerste uur. Er zouden vele ‘scholen’ volgen. Ook in het woeste en ruige Drenthe streken schilders als Mesdag, Van Gogh, Mauve en Israëls neer om in navolging van hun Frans collega’s de natuur in olieverf te vereeuwigen. De expositie ‘Barbizon van het noorden’ in het Drents museum geeft een prachtig overzicht van de periode 1850-1950. En hoewel de uitgangspunten van schilderen naar de natuur hen bond, is het zo mooi om te zien dat iedere schilder zijn eigen signatuur heeft. De romantiek van Israëls in de Drentse madonna of het eenzame hunebed in dat ongerepte Drenthe van Willem Roelofs. Natuurlijk is ook de turfschuit te zien van Van Gogh. En dan denk ik toch even aan een zeldzame foto van mijn grootouder die midden in de turf staat aan het begin van de 20ste eeuw. Opnieuw is het Drents museum erin geslaagd een schitterende tentoonstelling samen te stellen. We hebben echt genoten van deze prachtige ode aan Drenthe. een provincie waar een deel van mijn roots liggen. Misschien dat ik me er daarom zo thuisvoel?

Lees de volledige recensie

  Bezocht op zaterdag 18 juli 2020

 Nuttige recensie  1
 
vrijdag 21 juni 2019 21 jun. 2019

Sprezzatura kun je vertalen als zonder moeite of nonchala, maar ook als virtuoost. Het is de titel van de overzichtsexpositie van 50 jaar Italiaanse schilderkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rafaël, Da Vinci, Michelangelo, Fra Angelico, Botticelli, dat zijn namen uit de Italiaanse renaissance die vrijwel iedereen kent. Maar wie kent Guiseppe Pelliza, Giovanni Seganti, Antonio Mancinini of Giacomo Favretto? Ik niet. Maar nu wel, want ze zijn met veel andere collega’s nu in het Drents Museum te zien. Een feestje van Italiaans realisme en een vleugje romantiek. Zonder schijnbare moeite geven de kunstenaars uit deze periode een beeld van het leven op het Italiaanse platteland of in de grote steden. Het is een overzicht van een wereld die niet meer bestaat, maar die op levendige wijze bewaard is gebleven door meesters uit de Italiaanse kunst die net zoveel waardering verdienen als hun voorvaderen uit die Italiaanse gouden renaissance. Het bestrijkt de periode 1860-1910. Dat is niet voor niets. In 1860 ontstond na hevige strijd de Italiaanse eenheidsstaat. Die bracht niet het beloofde en verwachte geluk. Sociale ongelijkheid bleef bestaan, werd soms nog erger. Kunstenaars uit die tijd gebruikten hun talent om de ongelijkheid, armoede en uitbuiting op het doek vast te leggen. Meesterlijk is ‘Aan de studie’ van Antonio Mancini. Het deed me direct denken aan ‘Titus aan de lessenaar’ van Rembrandt. Ik kan alleen maar zeggen: ga naar Assen, je zult er geen spijt van krijgen!

Lees de volledige recensie

  Bezocht op vrijdag 21 juni 2019

 Nuttige recensie  1
 
maandag 3 oktober 2016 3 okt. 2016

Een museum dat telkens weer een erg duidelijke presentatie weet neer te zetten. Vooral het nieuwe deel van het museum voor de tijdelijke exposities is erg mooi. Aanrader!

 Nuttige recensie  0
 
donderdag 14 januari 2016 14 jan. 2016

Leuk museum met mooie tentoonstelling ‘The Glasgow Boys’. Erg mooi gebouw en goed opgezet. Wat het museum standaard in bezit heeft is ook goed te noemen.

 Nuttige recensie  0
 

Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je dit museum bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie. Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×