Van donderdag 9 maart 2017 t/m zondag 25 juni 2017
  Van 9 mrt. 2017 t/m 25 jun. 2017
  Mauritshuis, Den Haag

Het Mauritshuis trakteert dit voorjaar op smakelijke taferelen en rijk gedekte tafels met de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw. Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan de ontwikkeling van maaltijdstillevens uit Holland en Vlaanderen.

Aanleiding voor deze tentoonstelling is het meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Clara Peeters, dat in 2012 door het Mauritshuis werd verworven. Naast dit bijzondere werk zijn topstukken te zien uit onder meer het Museo Nacional del Prado (Madrid), de National Gallery of Art (Washington) en het Ashmolean Museum (Oxford).

Rijk gedekte tafels met hapklare etenswaren en kostbare voorwerpen waren vanaf 1600 een geliefd thema. Gretig stortten diverse kunstenaars zich op het weergeven van de details van de op de tafel uitgestalde zaken. Het Mauritshuis toont de ontwikkeling van het genre met een selectie van ruim 20 schilderijen. De vroegste maaltijdstillevens werden in Antwerpen geschilderd door kunstenaars als Clara Peeters en Osias Beert. Tegelijkertijd kwam het onderwerp tot grote bloei in de Noordelijke Nederlanden door toedoen van Haarlemse kunstenaars als Floris van Dijck en Nicolaes Gillis.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×