Van zaterdag 6 juli 2019 t/m zondag 3 januari 2021
  Van 6 jul. 2019 t/m 3 jan. 2021
  Zuiderzeemuseum, Enkhuizen

Kleren maken de vrouw! Maar het omgekeerde hiervan gold honderd jaar geleden zeker ook: ‘de vrouw maakt de kleren’; naast haar talloze andere verantwoordelijkheden in het huishouden, behoorden ook het maken, verstellen, repareren en (met de hand) wassen van de gezinsgarderobe tot de taken van de vrouw. Meisjes leerden daarom al jong hoe ze moesten naaien, borduren, breien, stoppen, uitleggen en innemen. Technieken die de vrouw van nu nog zelden gebruikt, maar die wel weer in opkomst zijn. Al dit handwerk leverde een feest voor het oog op aan zorgvuldig vervaardigde en onderhouden kleding, waarop men erg zuinig was.

Een Volendammer vrouwenjak met ingenieus gerimpelde patronen, een babybauwtje uit Marken met verfijnde borduurpatronen, kleurrijk geborduurde rijglijven en glanzend kralenbreiwerk… Als je beter kijkt, blijken veel kledingstukken keer op keer met liefde en aandacht te zijn gerepareerd. Zuinigheid en zorgvuldigheid worden zichtbaar door kledingstukken binnenstebuiten te tonen: zo geven zij de geheimen van hun tijdrovende onderhoud prijs.

Ontdek tussen 6 juli 2019 en 5 april 2020 wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding, bewonder het prachtige en soms ontroerende eindresultaat en ga zelf aan de slag om ook jouw kleding een langer leven te geven!

De tentoonstelling Kleren maken de vrouw is alleen te bezoeken in het weekend en vakanties van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 14 februari 2020 is de tentoonstelling dagelijks te bezoeken.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×