Je moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken.

Museum de Fundatie, Kasteel het Nijenhuis is een museum voor beeldende kunst. Het museum is gevestigd in Het Nijenhuis, een landgoed met havezate. De collectie die in het kasteel getoond wordt heeft de verzameling van Dirk Hannema, oud-directeur van het Museum Boijmans, als uitgangspunt. Zijn verzameling is veelzijdig en bestaat onder meer uit schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst uit verschillende perioden en culturen. Daarnaast worden er in het kasteel en de beeldentuin met regelmaat wisselende tentoonstellingen georganiseerd. Het Paleis aan de Blijmarkt te Zwolle is de andere locatie van Museum de Fundatie.

Alternatieve namen:

en Kasteel het Nijenhuis   nl Kasteel het Nijenhuis

Museum de Fundatie
't Nijenhuis 10
8131 RD Heino

Museumtype(s)

Kunst & Design

Onderwerpen

Moderne kunst Hedendaagse kunst Kasteel Tuin & Park Renaissancekunst & Vroegmoderne kunst Toegepaste kunst

Bezoekersinformatie

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 11:00 – 17:00
Woensdag 11:00 – 17:00
Donderdag 11:00 – 17:00
Vrijdag 11:00 – 17:00
Zaterdag 11:00 – 17:00
Zondag 11:00 – 17:00

Meer openingstijden

Toegangsprijzen

0 t/m 17 jaar Gratis
18+ € 9,00
CJP-pas € 6,00
Museumkaart Geldig
Rembrandtkaart Geldig
Vrienden Gratis
ICOM Gratis
Studenten € 6,00
Biebpas € 6,00
Groepen vanaf 10 personen € 6,00
Combiticket Paleis a/d Blijmarkt en Kasteel het Nijenhuis € 12,00

Meer toegangsprijzen

Faciliteiten


  • Koffie

  • Restaurant

  • Museumwinkel

  • Parkeerplaats

Locatie

't Nijenhuis 10, Heino, Nederland

Tentoonstellingen

Vaste tentoonstellingen

 
Beeldentuin - Claassen, Castagna, Van Pallandt, Mitoraj, Zadkine en vele anderen

Beeldentuin - Claassen, Castagna, Van Pallandt, Mitoraj, Zadkine en vele anderen

In de siertuin, op de gazons en tussen de bomen van het park rond het kasteel, worden ongeveer tachtig beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland tentoongesteld. De beelden zijn a...
Een keuze uit de collectie

Een keuze uit de collectie

Naast de tijdelijke tentoonstellingen zijn in zowel museum als kasteel topstukken uit de collectie te zien. Ze zijn geselecteerd uit de collectie van ruim 13.000 objecten, waarvan de basis gelegd is d...

Alle tentoonstellingen

Recensies

Er zijn 4 beoordelingen van Museum de Fundatie.

vrijdag 21 juni 2019 21 jun. 2019

Al heel lang geleden raakte in geïntrigeerd door Charlotte van Pallandt. Een adellijke beeldhouwer, kwam over de vloer bij koningin Wilhelmina en Juliana en ze had iets ondeugends en rebels. Dus een bezoek aan de overzichtstentoonstelling in de Fundatie was voor mij een must. Wat heerlijk om nu al dat werk bij elkaar te zien. Natuurlijk: haar markante beeld van Wilhelmina zoals dat o.m. tegenover paleis Noordeinde staat, wie kent het niet? Maar de barones deed zoveel meer dan dat. Toen ze in 1997 op 99 jarige leeftijd overleed, liet ze een rijk oeuvre na en werd een welbesteed leven afgesloten. In het vooroorlogse Parijs werkte ze o/m met Aristide Maillol. Net voor WO II vestigt ze zich in Nederland. In 1919 was ze met een diplomaat getrouwd, maar daar scheidde ze in 1924 van. Het verhaal gaat dat ze haar trouwring uit het raam gooide toen ze na de scheiding naar Parijs vertrok, om daarmee letterlijk de boeien van zich af te werpen. Ze werkte figuratief maar schuwde het experiment niet, ze was absoluut niet bang uitgevallen voor moderne experimenten. Behalve Wilhelmina, maakte ze ook een borstbeeld van Juliana en Charlotte heeft Beatrix lesgegeven, niet onverdienstelijk naar het schijnt, want Beatrix kan het ook heel goed. Het officieel beeld van Juliana vond Van Pallandt eigenlijk niet zo mooi. Ze had het gemaakt aan de hand van foto's. Toen ze een keer bij Juliana op de thee mocht, zag ze de koningin in levende lijve. Ze schrok want haar beeld leek niet op de echte Juliana. Ze bestudeerde de koningin goed en maakte een nieuw beeld waarin ze de menselijkheid van Juliana echt kon weergeven. De expositie laat de veelzijdigheid van de rebelse barones goed zien. Een fascinerend mens en een begaafd kunstenaar. Een verdiende hommage aan het talent van Charlotte van Pallandt in museum De Fundatie in Zwolle.

Lees de volledige recensie

  Bezocht op vrijdag 21 juni 2019

 Nuttige recensie  1
 
maandag 24 april 2017 24 apr. 2017

Bij deze beoordeling is geen recensie geschreven.

  Bezocht op donderdag 3 november 2016

 
donderdag 8 december 2016 8 dec. 2016

Prachtige locatie! Interessante eigen collectie, met werken van o.a. ('Ik') Jan Cremer. Ook een prachtige beeldentuin, waar de objecten door de schitterende omgeving goed tot hun recht komen.

  Bezocht op donderdag 3 november 2016

 Nuttige recensie  0
 
maandag 12 oktober 2015 12 okt. 2015

Bij deze beoordeling is geen recensie geschreven.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je dit museum bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie. Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×