Vaste tentoonstelling vanaf donderdag 5 juni 2014
  Vaste tentoonstelling vanaf 5 jun. 2014
  Westfries Museum, Hoorn

Het Westfries Museum heeft een schitterende collectie zeventiende-eeuwse schilderkunst. Wegens ruimtegebrek was daar tot voor kort maar een deel van te zien. Met de opening van De Kunstgalerij, een volledig nieuw onderdeel van de vaste presentatie van het museum, is dat grotendeels verleden tijd. De nieuwe presentatie geeft een prachtig overzicht van de schilderkunst uit Hoorn en Enkhuizen in de Gouden Eeuw. Op woensdag 4 juni opent Marcel Olierook, wethouder Kunst&Cultuur van de gemeente Enkhuizen de nieuwe presentatie. De zaal hangt werkelijk propvol met schilderijen. Van het plafond tot de vloer. En alles door elkaar, portretten, stillevens en havengezichten. Zo hingen ze in de zeventiende eeuw ook bij de verzamelaars thuis en staan ze afgebeeld op schilderijen van kunstkamers uit die tijd.
De nieuwe Kunstgalerij geeft een prachtig beeld van het hoge niveau van de schilderkunst in Hoorn en Enkhuizen in de Gouden Eeuw.
Twee schilderijen vallen op omdat ze nieuw zijn in de collectie. Vorig jaar kocht de Vereniging Oud Enkhuizen op een veiling in Wenen een portret van de Enkhuizer schilder Coeuvershof van Cornelisz Frederik Blaeuhulck, een notabele uit het begin van de zeventiende eeuw. Op het andere paneel, ook uit Enkhuizen is een familie afgebeeld met een negental baby’s in wiegjes. Dit bijzondere ‘wiegestuk’ dat het museum in bruikleen heeft gekregen van de Stichting Semijens De Vries van Doesburgh, roept vooralsnog veel vraagtekens op. Zijn de baby’s overleden? Vanwaar het enorme leeftijdsverschil tussen de baby’s en de twee puberkinderen die ook zijn afgebeeld. Een heel spannend schilderij kortom, een echte aanwinst voor De Kunstgalerij.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×