Je moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken.

Nieuwe Naturalis geopend. Op ontdekking met de hele familie. Zien, doen en beleven: in het nieuwe Naturalis dompelt jong en oud zich onder in de wonderlijke wereld die natuur heet. Ga met het hele gezin op ontdekkingstocht in negen fonkelnieuwe tentoonstellingszalen vól met het mooiste uit de natuur. En onze T. rex Trix? Die is er ook weer bij.

Alternatieve naam:

nl Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis

  Deze pagina wordt beheerd door het museum
Naturalis Biodiversity Center
Darwinweg 2
2333 CR Leiden

Museumtype(s)

Natuur & Natuurlijke Historie Wetenschap & Technologie

Onderwerpen

Divers Kinderen Geologie Planten Dieren

Bezoekersinformatie

Openingstijden

Maandag 10:00 – 17:00
Dinsdag 10:00 – 17:00
Woensdag 10:00 – 17:00
Donderdag 10:00 – 17:00
Vrijdag 10:00 – 17:00
Zaterdag 10:00 – 17:00
Zondag 10:00 – 17:00

Opmerkingen

27 april (Koningsdag) Gesloten
Leidens ontzet (3 oktober) Gesloten
25 december( 1e Kerstdag) Gesloten

Meer openingstijden

Toegangsprijzen

0 t/m 3 jaar Gratis
4+ € 16,00
BankGiro Loterij VIP-Kaart Geldig
CJP-pas € 1,00 korting
Museumkaart Geldig
Studenten € 11,00
Parkeermunt parkeerterrein Naturalis € 7,50

Opmerkingen

€ 0 op vertoon van een Verwonderpaspoort op verwonderdonderdag na 15.00 uur

Meer toegangsprijzen

Faciliteiten


  • Koffie

  • Restaurant

  • Museumwinkel

  • Rolstoel­toegankelijk

  • Kindvriendelijk

  • Creditcard

  • Parkeerplaats

Locatie

Darwinweg 2, Leiden, Nederland

Tentoonstellingen

Nu te zien

t/m
Van onschatbare waarde – 200 jaar Naturalis
31okt.

Van onschatbare waarde – 200 jaar Naturalis

Slechts tweehonderd dagen zijn ze te bewonderen, vijfentwintig absolute topstukken uit de collectie van Naturalis. Onder andere de Darwinvinken, uitgestorven Kaapse leeuw en de Diepenveen meteoriet...
Van onschatbare waarde – 200 jaar Naturalis
31okt.

Van onschatbare waarde – 200 jaar Naturalis

Slechts tweehonderd dagen zijn ze te bewonderen, vijfentwintig absolute topstukken uit de collectie van Naturalis. Onder andere de Darwinvinken, uitgestorven Kaapse leeuw en de Diepenveen meteoriet...

Vaste tentoonstellingen

 
De aarde

De aarde

De zaal De aarde is een ode aan de enorme kracht van onze planeet: scheppend en gevend, maar ook vernietigend. Hier reis je langs plekken waar die kracht zichtbaar en zelfs ook voelbaar is.
De dood

De dood

Dood doet letterlijk leven. Want in de kringloop van de natuur horen allebei thuis. Vandaar dat een zaal over de dood niet mag ontbreken in een museum over ál het leven.
De ijstijd

De ijstijd

Rond een zaalvullende maquette staat een opstelling van honderden ijstijdfossielen die model hebben gestaan voor de reconstructie van een kale en koude steppe van 30.000 jaar geleden. De Naturalis-col...
De verleiding

De verleiding

In De verleiding draait alles om voortplanting in de natuur. Elkaar het hof maken, paren en zorgen voor het nageslacht, komen speels aan de orde.
De vroege mens

De vroege mens

Hoe is de mens ontstaan? Het is een veelomvattende vraag waar Naturalis op originele wijze licht op werpt. Dat komt omdat het museum beschikt over unieke fossielen: die van Homo erectus, onze vroege v...
Dinotijd

Dinotijd

Deze zaal slaat geen enkele bezoeker over. Hier staat ons kroonjuweel in de spotlights: T. rex Trix. Haar tijdgenoten en andere oerreptielen maken de spectaculaire Dinotijd-zaal compleet.
Freeks Favorieten

Freeks Favorieten

De bekende bioloog, dr. Freek Vonk is gek op de natuur en op wilde dieren. Ben jij dat ook? In Freeks favorieten toer je langs dieren als de Tasmaanse duivel, de koningscobra en het vogelbekdier. Je k...
Leven

Leven

Deze entreezaal met sensationeel decor neemt je mee langs de meest uiteenlopende landschappen: je start in de diepzee en eindigt bovenop een bergtop, bijna in de lucht. Onderweg ontmoet je een grote d...
LiveScience

LiveScience

Met zijn grote ramen aan de straatzijde is LiveScience letterlijk en figuurlijk de etalage van Naturalis. Hier ontmoet je onze onderzoekers en collectiebeheerders zodat je kunt zien en ervaren wat er...

Alle tentoonstellingen

Recensies

Er zijn 11 beoordelingen van Naturalis Biodiversity Center.

donderdag 24 oktober 2019 24 okt. 2019

Voor kinderen tussen 4 en 8 jaar is het een saai museum. Ik verlang weer naar het oude, kleinschalige museum waar veel meer interactie was voor kinderen. De kinderen hebben het als "saai" ervaren. De werkplaatsen waren té moeilijk en de bovenste verdieping "dood" hebben we niet bezocht omdat ze daar té klein voor zijn. Voorheen was er ook een bovenste verdieping met allerlei actiespelletjes. Superleuk. En het gemis aan schermen waar op geklikt kan worden, informatie gekregen kan worden, koptelefoons waar geluisterd kan worden etc. De Freek Vonk-route moest op mijn telefoon en dat is dus helemaal niet leuk voor kinderen. Liever een speurtocht waar stickers geplakt moeten worden o.i.d. Gelukkig vonden we bij de IJstijd wat kijkers zodat er toch iets gedaan kon worden. En het leukste vonden ze de plastic speelfiguren waarin ze op een speelkleed hun fantasie kwijt konden (en dat kunnen we thuis ook).
Het allermeest heb ik me verbaasd over het feit dat er geen afval wordt gescheiden!!!! En dat voor een museum dat over de natuur en biodiversiteit gaat. Schandalig!
Ik begreep dat de architect "verwondering" bij de bezoekers tot stand wilde brengen. Misschien voor volwassenen maar hij heeft zich onvoldoende verdiept in de wat jongere kinderen. Verwondering dat na 2 jaar verbouwen met zulke hoge kosten, de plank zó wordt misgeslagen.

Lees de volledige recensie

  Bezocht op vrijdag 18 oktober 2019

 Nuttige recensie  1
 
vrijdag 27 september 2019 27 sep. 2019

Jaren geleden al eens eerder geweest. Toendertijd een hoop informatie en mooie vitrines. Veel te zien en mooi opgezet allemaal. Helaas minder informatie en te donker belicht. Geluid was bij sommige ruimtes ook te luid en storend. Bij het gedeelte 'de dood' stonden zwarte schermen met gaten erin om doorheen te kijken, dit benam veel van het zicht. Dinosaurussen waren zeer indrukwekkend. Helaas toch een behoorlijke tegenvaller vergeleken met hoe het was een aantal jaar geleden.

  Bezocht op dinsdag 10 september 2019

 Nuttige recensie  0
 
woensdag 18 september 2019 18 sep. 2019

Absoluut geschikt voor kinderen maar voor volwassenen is er tekort informatie bij alle objecten die er tentoongesteld worden.
Ook waren wij verbaasd dat het leven op aarde begint bij vissen, en niet bij micro-organismen. Het museum is op zich prachtig en ruim opgezet.

  Bezocht op woensdag 18 september 2019

 Nuttige recensie  0
 
zaterdag 7 september 2019 7 sep. 2019

Vandaag waren we in het afgelopen zaterdag heropende Naturalis. In een woord gewéldig. De manier waarop de dieren worden getoond is indrukwekkend. Maar ook de vroegste geschiedenis van het ontstaan van de mensheid is prachtig in beeld gebracht. Uiteraard stonden we oog in oog met Trix, de beroemde tyrranosaurus. En dan het gebouw zelf, het is een adembenemend ontwerp. Naturalis is absoluut een belevenis!

  Bezocht op donderdag 5 september 2019

 Nuttige recensie  0
 
vrijdag 6 september 2019 6 sep. 2019

Het nieuwe gebouw is prachtig. Ze zijn alleen vergeten alle kennis en informatie die in het oude museum stond mee te verhuizen. Dus stond ik na een uurtje weer buiten. Niet veel wijzer. Eeuwig zonde.

  Bezocht op vrijdag 6 september 2019

 Nuttige recensie  0
 
donderdag 4 januari 2018 4 jan. 2018

Geen dinosaurus te bekennen. Site misleidend. Sinds mei vorig jaar niet meer aanwezig. Teleurstelling voor kids. Zijn wel nog op de website te zien.

  Bezocht op donderdag 4 januari 2018

 Nuttige recensie  0
 
woensdag 8 juni 2016 8 jun. 2016

De aparte kamers in het museum vind ik ideaal. Met kinderen die allemaal van alles zien en zo alle kanten op gaan. Blijf je het overzicht houden. Voor mij was dit een heel relaxe uitstapje (niet overbezorgd waar mijn kinderen waren ;) ) voor mijn kinderen en ons was het heel erg leerzaam. En alle filmpjes van Freek hebben ze gezien. Dat maakt het voor de kinderen begrijpelijker en spannend met wat ze zien. Ook alle doe activiteiten zijn geweldig. Ik zou alleen bij die helm (bij zintuigen, bij de bloemen) haarnetjes neerleggen. Het is toch niet een heel fris idee dat iedereen die helm op zijn hoofd zet. Mijn kinderen hebben dat dus ook niet gedaan. En met haarnetjes is het toch een iets frisser idee denk ik. Maar verder is het echt een top museum voor kinderen en ouders. Vooral leuk en erg leerzaam!

  Bezocht op zondag 5 juni 2016

 Nuttige recensie  1
 
vrijdag 3 juni 2016 3 jun. 2016

Verrassend museum met genoeg activiteiten. Voor kinderen is er genoeg te doen en te beleven. Wel echt voornamelijk op kinderen gericht.

 Nuttige recensie  1
 
dinsdag 1 maart 2016 1 mrt. 2016

Bij deze beoordeling is geen recensie geschreven.

 
dinsdag 16 februari 2016 16 feb. 2016

Een mooi en leuk museum waar veel te zien is. Vooral voldoende aandacht voor de jongere bezoekers. Als je in de buurt bent zeker een aanrader! En vergeet je kinderen niet mee te nemen :)

 Nuttige recensie  0
 

Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je dit museum bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie. Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×