Van zaterdag 30 mei 2015 t/m zondag 23 augustus 2015
  Van 30 mei 2015 t/m 23 aug. 2015
  Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
Let op: deze tentoonstelling in Nederlands Fotomuseum is afgelopen. Bekijk het overzicht van alle tentoonstellingen in Nederlands Fotomuseum voor actuele tentoonstellingen.

De ontdekking van het zogenaamde Höcker Album haalt in september 2007 wereldwijd de voorpagina’s van de kranten. Beeldend kunstenaar Annette Behrens is direct geïntrigeerd door het unieke fotoalbum: het toont – voor het eerst – de leefomstandigheden en vrije tijdsbesteding van Nazi’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz werkten. De eigenaar van het album is SS-officier Karl-Friedrich Höcker (1911 – 2000), die in 1944 als adjudant van de commandant in Auschwitz werkte. Het album bevat 116 foto’s uit deze periode en toont onder andere uitstapjes die Höcker ondernam met mede kampbewaarders en kopstukken van het Naziregime.

Van 30 mei tot en met 23 augustus toont het Nederlands Fotomuseum in de tentoonstelling Looking for Karl de intensieve zoektocht van Behrens naar meer informatie over de identiteit van Höcker, waarin zij het historisch beeldmateriaal in relatie tot deze man een plek geeft. Tijdens haar onderzoek komt ook de confrontatie met haar eigen Duitse achtergrond naar boven.

Foto’s die bij de Solahütte zijn gemaakt vormen het startpunt van Behrens’ onderzoek. Dit huisje werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door Nazi’s voor recreatie gebruikt. De foto’s tonen vrolijke mannen en vrouwen die samen muziek maken, eten of zonnebaden. Dit huisje stond op slechts 30 kilometer afstand van Auschwitz en maakt de tegenstrijdigheid van de beelden duidelijk: de gruwelijkheden die iets verder op plaatsvonden en de misdaden die door de mensen op de foto’s werden gepleegd komen niet in beeld. Als blijkt dat de hut er nog steeds staat, besluit Behrens in 2008 naar de plek af te reizen met de hoop meer over de foto’s te weten te komen.

In de jaren die volgen probeert de kunstenaar steeds dichter bij Höcker te komen. Ze bezoekt zijn woonplaats, bestudeert archiefstukken, spreekt met zijn voormalige collega’s en benadert zijn kinderen voor een gesprek. Paradoxaal genoeg ervaart Behrens dat bij het vorderen van haar zoektocht, de antwoorden steeds onbereikbaarder blijken te worden. Zo wil de collega van Höcker niet worden gefilmd, houdt zijn familie het contact af en zijn de documenten over veel verschillende archieven verdeeld.

De afbraak van de Solahütte in 2011 vormt een omslagpunt in het project: waar Behrens tot dan toe zocht naar nieuwe informatie, komt nu steeds meer het belang van het object bovendrijven en het bewaren en conserveren daarvan. Welke informatie verdwijnt, welke documenten en gegevens blijven bewaard? Hoe kunnen wij beelden uit dit album zeventig jaar na dato goed duiden en welk onderzoek is hiervoor nodig?
Met deze kennis en vragen vertrekt Behrens in 2014 naar het United States Holocaust Memorial Museum in Washington D.C., de plek waar het Höcker Album sinds 2007 wordt bewaard. Bij hoge uitzondering krijgt Behrens toestemming het originele album in te zien en mag zij delen van het album fotograferen.

De tentoonstelling maakt de complexe zoektocht van Behrens navolgbaar en confronteert de bezoeker met de paradoxen die historisch onderzoek, zeker in dit bijzondere geval, met zich meebrengt. Looking for Karl omvat foto’s, video’s, documentatie, kaarten en ander materiaal zoals beeldverslagen van de reizen naar Polen, Duitsland en de Verenigde Staten.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×