Van zaterdag 30 mei 2015 t/m zondag 30 augustus 2015
  Van 30 mei 2015 t/m 30 aug. 2015
  Design Museum Den Bosch, 's-Hertogenbosch
Let op: deze tentoonstelling in Design Museum Den Bosch is afgelopen. Bekijk het overzicht van alle tentoonstellingen in Design Museum Den Bosch voor actuele tentoonstellingen.

In de zomer en het najaar van 1992 beschilderde Erik Andriesse een groot aantal voorgevormde vazen en borden in het atelier van de keramist Norman Trapman. Het werk is qua thematiek en kleurgebruik nauw verwant aan zijn tekeningen en schilderijen. Kort hierop werd hij door het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch - toen nog Museum Het Kruithuis geheten- uitgenodigd om in het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Den Bosch te komen werken. Hier verbleef Andriesse in de eerste maanden van 1993. In het EKWC ontstonden de meer sculpturale vazen en kommen. Andriesse liet zich hierbij inspireren door de natuur, Japanse keramiek en de keramiek van Picasso.

De ruimtelijke mogelijkheden van klei bleken voor Andriesse bijzonder inspirerend en vruchtbaar. Hoewel hij zeer productief was en de resultaten succesvol, kon hij niet goed aarden in de setting van het EKWC. Na twee maanden brak hij zijn verblijf af. Enkele weken later stierf Erik Andriesse onverwacht op 36-jarige leeftijd in zijn atelierwoning te Amsterdam. De dood van deze veelbelovende jonge kunstenaar schokte velen in de Nederlandse kunstwereld.

Het keramisch oeuvre van Andriesse bleef onvoltooid achter en is sinds zijn dood weinig of nooit getoond. Uit de nalatenschap van de kunstenaar en particuliere collecties wordt nu voor het eerst een bijna compleet overzicht getoond van het keramische oeuvre van deze geliefde kunstenaar. Bekende onderwerpen als bloemen, schedels en dierskeletten keren terug in vituoze combinaties van sculptuur, tekening en schilderij. Ze tonen een kunstenaar gefascineerd door het leven.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×