Je moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken.

Het Noordbrabants Museum is gevestigd in het voormalig Militair Gouvernement, een monumentaal 18e-eeuws stadspaleis. Het is een museum over de kunst, de geschiedenis en de cultuur van Noord-Brabant. Het museum vertelt het cultuurhistorische verhaal van Noord-Brabant aan de hand van historische objecten en kunstwerken. De collectie loopt van de prehistorie tot het heden. Er zijn in het museum onder meer tentoonstellingen te zien omtrent de Romeinen, kunst tussen 1500 en 1800 en kunst na 1800. Het museum toont negen werken van Vincent van Gogh, de grootste kunstenaar van Brabant. Naast de vaste collectie zijn er jaarlijks diverse wisseltentoonstellingen.

  Deze pagina wordt beheerd door het museum
Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41

Museumtype(s)

Geschiedenis & Antropologie Kunst & Design

Onderwerpen

Lokaal Moderne kunst Hedendaagse kunst Renaissancekunst & Vroegmoderne kunst

Bezoekersinformatie

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 11:00 – 17:00
Woensdag 11:00 – 17:00
Donderdag 11:00 – 17:00
Vrijdag 11:00 – 17:00
Zaterdag 11:00 – 17:00
Zondag 11:00 – 17:00

Opmerkingen

Op feestdagen wel op maandagen geopend

1 januari(Nieuwjaarsdag) Gesloten
25 december(1e Kerstdag) Gesloten
26 december(2e Kerstdag) 12:00 - 17:00

Meer openingstijden

Toegangsprijzen

0 t/m 17 jaar Gratis
18+ € 15,00
Rembrandtkaart Geldig
CJP-pas € 7,50
Museumkaart Geldig
Studenten € 7,50
ICOM Gratis
Vrienden Noordbrabants Museum Gratis
Groepen vanaf 15 personen € 9,00

Opmerkingen

Combinatietickets zijn beschikbaar voor Het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch.

Meer toegangsprijzen

Faciliteiten


  • Koffie

  • Restaurant

  • Museumwinkel

  • Rolstoel­toegankelijk

  • Kindvriendelijk

  • Audiotour

  • Creditcard

  • Parkeerplaats

Locatie

Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch, Nederland

Tentoonstellingen

Er zijn geen actuele tentoonstellingen van Het Noordbrabants Museum bekend.

Alle tentoonstellingen

Recensies

Er zijn 7 beoordelingen van Het Noordbrabants Museum.

dinsdag 29 september 2020 29 sep. 2020

Vreemde ervaring: Tijdens ons bezoek zondagmi, werden we in de hal verwelkomt door een jonge vrouw . Zij bood ons een geschenkje aan omdat ze blij was dat we een bezoek brachten. Dit geschenk waren 2 gratis loten etc.
Dacht dat ze een suppoost of gastvrouw vh museum was. Zij gaf ook niet aan dat dit anders was dus je gaat daar automatisch vanuit. Ik gaf wel aan meteen dat ik nergens lid van wilde worden neeee dat was ook echt niet zo zei ze.
Uiteindelijk bleek dat we weldegelijk lid waren van de Bankgiroloterij, er 28€ afgeschreven wordt en we die onmiddellijk terug krijgen.... Ook moeten we zelf dan gaan opzeggen etc.
Dit voelde zo onplezierig, je denkt daar toch niet aan als je in een museum net binnenkomt en iemand je aanspreekt. Dus ik had er best een vervelend gevoel over. Nu nog eraf zien te komen...
Museum zelf en tentoonstelling was erg mooi!

  Bezocht op zondag 27 september 2020

 Nuttige recensie  1
 
donderdag 2 juli 2020 2 jul. 2020

De Chinese kunstenaar Shao Fan maakt portretten, maar niet zo maar portretten. Hij tekent met zowel inkt als olieverf konijnen en hazen (en soms apen) met menselijke trekjes. Kijk je nu naar een mens of naar een dier? Volg je het taoïsme dan concluderen we dat er geen hiërarchie bestaat en dat mens en dier evenwaardig zijn. Konijn of haas, dat verschil zie je niet maar fascinerend is het wel. Je blijft kijken want de dieren kijken jou ook aan, wijs, indringend, mededogend. Het is een beetje als mediteren als je deze werken bekijkt. Je wordt er lekker rustig van. Overigens is Shao Fan ook ontwerper en maakt hij meubels. Ook mooi, maar die konijnen! Die doen het hem. De titel van de expositie is Between trut and illusion, en dat is de spijker op de kop.

  Bezocht op donderdag 2 juli 2020

 Nuttige recensie  1
 
donderdag 18 juli 2019 18 jul. 2019

Met ‘ Foreign Lands’ exposeert de Iraanse schilder Ali Banisadr (1976) voor het eerst zijn intrigerende werk in Europa, en wel in het Noord Brabants Museum in Den Bosch. Jeroen Bosch is voor hem een inspiratiebron, maar ook Francis Bacon hoewel ik die overeenkomst niet zo zie. Bacon vind ik altijd iets afstotende hebben. Dat ontbreekt gelukkig bij Banisadr. Dat Jeroen Bosch echter een inspiratiebron is, is wel heel duidelijk. Net als bij de werken van zijn middeleeuwse voorbeeld Bosch is ook in het werk van Banisadr enorm veel te zien. Je blijft kijken en ontdekt iedere keer weer iets nieuws. Banisadr is duidelijk wel een hedendaagse Jeroen Bosch. Zijn techniek is kleurrijk en doet heel erg denken aan paintbrush. Hij gebruikt voornamelijk zijn paletmes zo lijkt het. Zoals Bosch dat in zijn tijd ook deed, kijkt Banisadr in deze tijd met een scherp oog naar de wereld. Hij draagt zijn blik op de wereld over naar het doek, balancerend tussen abstractie en figuratie. Je ziet een wereld in strijd met zich zelf, in de chaos zoekend naar evenwicht en rust. Banisadr was drie toen de Islamitische revolutie in Iran uitbrak. In 1988 vluchtte zijn familie vanwege de Golfoorlog naar Turkije. Die ervaringen verwerkt hij op onnavolgbare wijze in zijn doeken. Overigens woont Banisadr nu in de VS.

Lees de volledige recensie

  Bezocht op donderdag 18 juli 2019

 Nuttige recensie  0
 
maandag 11 maart 2019 11 mrt. 2019

'Jan Sluijters – De wilde jaren' is een erg interessante tentoonstelling, die een bezoek aan dit museum zeer de moeite waard maakt. Ook de geschiedenis van Brabant wordt in Het Noordbrabants Museum op een mooie manier overgebracht. Het museum bevindt zich in een prachtig historisch pand, waarover in het museum verteld wordt.

Complimenten voor de behulpzaamheid van het personeel: mijn vriendin loopt momenteel met krukken en bij binnenkomst was het geen enkel probleem om een rolstoel te lenen, waardoor ook zij volop kon genieten van de prachtige werken. Na het bekijken van de tentoonstellingen hebben we de middag afgesloten met een zeer smakelijke Bossche Bol in het museumrestaurant.

Bij een bezoek aan 's-Hertogenbosch mag dit museum zeker niet overgelagen worden!

  Bezocht op zondag 10 maart 2019

 Nuttige recensie  0
 
vrijdag 25 januari 2019 25 jan. 2019

Jan Sluijters, de wilde jaren

Dankzij de Prix de Rome kan Jan Sluijters in 1904 als 23 jarige schilderservaring op gaan doen in de wijde wereld. De geboren Bosschenaar maakt kennis met Italië, Spanje en vooral Parijs. Onder invloed van de primaire kleuren van de fauvisten ontstaan in die jaren de kleurrijke werken waarmee Suijters beroemd is geworden. Hij schuwde het modernisme niet en experimenteerde ook graag met de impressionisten en het symbolisme. Maar Parijs werkte als katalysator en daar ontwikkelde hij, weliswaar beïnvloed door andere modernen van die tijd zijn eigen, kleurrijke stijl. In zijn vrije werk zien we de geest van die tijd terug. Maar hij werkte ook in opdracht en was een begenadigd portrettist met een geheel eigen signatuur. Hij bleef ook later de kleurrijke inspuratiebron van het fauvisme trouw. Op zijn beurt was Sluijters weer een inspiratiebron voor mensen als Mondriaan maar ook voor de Cobrabeweging. En terecht. Sluijters was een multitalent. Zijn portretten zijn ondanks de zogenaamde wildheid van een ontroerende directheid en ontwapenende schoonheid. In de expositie in het Noordbrabants Museum ligt het accent op de Parijse jaren van Jan Sluijters, zijn meest experimentele en daardoor ook meest interessante periode. Deze expositie is een bezoek aan Den Bosch meer dan waard, nog te zien tot 7 april.

Lees de volledige recensie

  Bezocht op vrijdag 25 januari 2019

 Nuttige recensie  1
 
zondag 3 juli 2016 3 jul. 2016

Wat een afknapper de tentoonstelling over werk van Fabre en de "meesterwerken " uit Roemenië.
De directeur en nog een paar stadsomroepers van het museum doen er alles aan om je te laten geloven dat je iets heel bijzonders te zien krijgt. De ontgoocheling is er na je bezoek. Wat je voorgeschoteld krijgt is een slap aftreksel van het beloofde. Lekker niveautje maar dan lieg ik. Deze heren kunnen beter sprookjesboeken gaan schrijven als ze zo weinig verstand hebben van niveau in de kunst.
Als je aan het eind een opkikker wilt nemen in het museumrestaurant, krijg je daar ook nog een keer te maken met een totaal gebrek aan klant vriendelijkheid en servicegevoel.
Jammer, een mislukt uitje op deze zondagmiddag.

  Bezocht op zondag 3 juli 2016

 Nuttige recensie  0
 

Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je dit museum bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie. Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×