Van zaterdag 9 mei 2015 t/m zondag 13 september 2015
  Van 9 mei 2015 t/m 13 sep. 2015
  Museum Krona, Uden
Let op: deze tentoonstelling in Museum Krona is afgelopen. Bekijk het overzicht van alle tentoonstellingen in Museum Krona voor actuele tentoonstellingen.

Mei is traditioneel Mariamaand. In deze periode start het bedevaartseizoen naar oorden waar Maria wordt vereerd, zoals Fatima, Lourdes, maar ook dichterbij huis, naar plaatsen als Handel, Meerveldhoven, Oirschot en Ommel. De verering van Maria lijkt nauwelijks geraakt te worden door de secularisatie: Onze Lieve Vrouw is en blijft ongemeen geliefd.

Ook kunstenaars tonen hun fascinatie voor de figuur van Maria. Een aantal onder hen richt zich in het bijzonder op de Mariaverering. Zo zoekt Guido Geelen met een combinatie van een haspel en ineengedraaide Lourdesbeelden naar een antwoord op de vraag waarom pelgrims in het bedevaartsoord Lourdes nieuwe levenskracht en goddelijke energie hopen te ervaren. Werk van kunstenaars als Guido Geelen wordt in de tentoonstelling getoond in samenhang met een breed Mariadevotie repertoire, van Lourdesflesjes tot singels.

Een bijzonder onderdeel van de expositie wordt gevormd door de devotiepanelen van ‘A.K.’. Drie jaar geleden begon kunstenaar Rinke Nijburg onder dit pseudoniem A.K. (1914-2010) aan een reeks uiterst vreemde Mariaschilderijtjes. Onder de titel “De devotie van A.K.” lanceerde hij een blog waarop het afgesloten oeuvre van de psychiatrische patiënte A.K. zich ontvouwt. Nijburg probeert om via de figuur van A.K. terug in de tijd te gaan en in de geest van een overledene te kruipen. Door middel van zijn medium A.K. onderzoekt Nijburg de mogelijkheden en onmogelijkheden van de oude mystici om in contact met het hogere te treden en hoopt hij op het spoor te komen van een devotie die aan zoveel outsider art kleeft.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×