Van zaterdag 3 oktober 2015 t/m zondag 3 januari 2016
  Van 3 okt. 2015 t/m 3 jan. 2016
  Museum Krona, Uden
Let op: deze tentoonstelling in Museum Krona is afgelopen. Bekijk het overzicht van alle tentoonstellingen in Museum Krona voor actuele tentoonstellingen.

Steeds meer mensen zoeken naar bezinning en spiritualiteit. Ze vinden die in de kloosters en tempels, bij yoga, zen en andere meditatievormen. Mindfulness is inmiddels doorgedrongen tot de kringen van bankiers en zakenlieden. Aan dit bijzonder populaire fenomeen heeft het MRK een veelzijdige expositie gewijd.

Abdij
Meditatie is van oudsher verbonden met de locatie van het museum, het kloostercomplex van de Birgittinessen. Het middeleeuwse kunstpatrimonium van de zusters bevat veel onderdelen die in een directe relatie staan tot de meditatie van de bewoners van het klooster. De beeldcultuur die naar aanleiding hiervan is ontstaan, vormt het begin van de expositie.

Expositie
De expositie toont verder werken uit uiteenlopende tijden en culturen. Lotusmodel van Daan Roosegaarde zet de toon: de lotus opent zich als de toeschouwer ‘zich opent’. Daarna volgt een rondgang langs hindoeïstische yantra’s, iconen, Boeddhabeelden en hedendaagse kunst. Van een grote intensiteit is het op het gelaat van Christus geïnspireerde Meditation van Alexej von Jawlensky, een bruikleen van het museum uit Dortmund. De expositie komt tot een climax in de video-installatie met 108 mediterende monniken uit Tibet van Marina Abramovic.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×