Je moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken.

Museum Catharijneconvent is gevestigd in een middeleeuws klooster uit de 15e eeuw. Het is gewijd aan het heden en verleden van het christendom in Nederland. Aan de hand van eeuwenoude en hedendaagse kunst en diverse andere objecten wordt het verhaal van het christendom verteld. De vaste collectie is zeer divers en bestaat onder meer uit schilderijen van meesters als Rembrandt, goud en zilver, beelden van heiligen, Mariabeelden, oude manuscripten, rozenkransen en videokunst.

  Deze pagina wordt beheerd door het museum
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht

Museumtype(s)

Geschiedenis & Antropologie Kunst & Design

Onderwerpen

Religie Middeleeuwse kunst & Vroegrenaissance kunst Religieus gebouw

Bezoekersinformatie

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00 – 17:00
Woensdag 10:00 – 17:00
Donderdag 10:00 – 17:00
Vrijdag 10:00 – 17:00
Zaterdag 11:00 – 17:00
Zondag 11:00 – 17:00

Opmerkingen

Feestdagen: 11:00 - 17:00
27 april(Koningsdag) Gesloten

Meer openingstijden

Toegangsprijzen

0 t/m 5 jaar Gratis
6 t/m 17 jaar € 7,00
18 t/m 64 jaar € 14,00
65+ € 12,50
CJP-pas € 7,00
Museumkaart Geldig
Rembrandtkaart Geldig
U-pas Gratis
CKV € 7,00
Vrienden van het Catharijneconvent Gratis
ICOM Gratis
IKT Gratis

Meer toegangsprijzen

Faciliteiten


  • Koffie

  • Restaurant

  • Museumwinkel

  • Rolstoel­toegankelijk

  • Creditcard

  • Parkeerplaats

Locatie

Lange Nieuwstraat 38, Utrecht, Nederland

Tentoonstellingen

Vaste tentoonstellingen

 
Feest! Weet wat je viert

Feest! Weet wat je viert

Ieder jaar is het Kerstmis, Suikerfeest, Chanouka en Sinterklaas. We gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun betekenis?...
Het grootste museum van Nederland

Het grootste museum van Nederland

In het buitenland vindt iedereen het heel normaal, het bezoeken van die indrukwekkende kathedraal. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken de pr...

Alle tentoonstellingen

Recensies

Er zijn 4 beoordelingen van Museum Catharijneconvent.

zaterdag 14 mei 2016 14 mei 2016

Speciaal voor Franciscus het Catharijne Convent bezocht. Is altijd een boeiend museum met veel kunstschatten. Dit keer staat Franciscus van Assisi centraal. Bij het begin van de expositie is een video projectie met een zeer boeiende inleiding door Henk van Os. Hierna kun je door de tentoonstelling dwalen en je vergapen aan beelden en schilderijen waarvan de kwaliteit wisselend is. Via de tekstborden kom je heel wat te weten over Franciscus en zijn tijd, zo rond 1200. Ook dat dierendag, 4 oktober, de dag van St.Franciscus, aan hem is gekoppeld sinds 1929.

  Bezocht op zondag 20 maart 2016

 Nuttige recensie  0
 
woensdag 16 maart 2016 16 mrt. 2016

Het Catharijneconvent is een heerlijke onderdompeling in de geschiedenis van het christendom in Nederland. Een goede gemixte opstelling waar kunst en geschiedenis elkaar aanvullen en een interessant verhaal vertellen.

 Nuttige recensie  0
 
zondag 17 januari 2016 17 jan. 2016

Museum Catharijneconvent in een monumentaal gebouw houdt de geschiedenis levendig op een voor jong en ouder toegankelijke manier. Dat bewijst ook de tijdelijke tentoonstelling: 'De heksen van Bruegel'. Boerenkermis, boerendans, boerenbruiloft, het zijn onderwerpen op schilderijen waardoor Pieter Bruegel in de zestiende eeuw bekend werd. Met palet en penseel vereeuwigde deze kunstenaar landschappen, religieuze voorstellingen en hellestukken. In de samenleving van Bruegels tijd zijn een aantal aspecten van belang, zoals het dagelijkse leven van de adel en het gewone volk, religie en wetenschap. De wereld was volop in beweging. De ontdekking van de Nieuwe Wereld was alom merkbaar. De godsdienst verloor haar monopoliepositie. De Nederlanden kwamen in opstand tegen de Spaanse landheer en zijn genadeloze bewind.

Museum Catharijneconvent heeft in deze tentoonstelling een tweetal van Bruegels prenten opgenomen. 'Jacobus bij de tovenaar' en 'De val van het kwaad' zijn een verbeelding van het slechte. Het was uit den boze om destijds een afwijkende leefwijze te hebben of een andere religieuze overtuiging. Zowel de katholieke kerk als de politieke machthebbers voerden als sinds de dertiende eeuw een harde strijd tegen alles wat niet strookte met de norm. Regelmatig werden straffen opgelegd zoals opsluiting, foltering, verbanning en terechtstelling. De expositie in Museum Catharijneconvent die deze maand nog te bezichtigen is, is hiervan ondanks het beladen onderwerp door de samenstelling een aantrekkelijke afspiegeling.

De symbooltaal van Pieter Bruegel bestaat uit een bezem, heksenketel, haard en kat. Tovenarij is bij hem de bezwering van een duivelse daad of noem het kattenkwaad. Het Bruegeliaanse gedachtegoed was ook van invloed op werk van tijdgenoten. Heel handig om hier meer over te weten is het tekstboekje bij de expositie. Breugel inspireert al eeuwen lang vele kunstenaars. Hij heeft een groot stempel gedrukt op de verdere ontwikkeling van de Vlaamse kunst in de late zestiende en de vroege zeventiende eeuw. Zijn werk was bepalend voor de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst en het genre. Bruegel verbeeldde spreekwoorden, zo ook deed Adriaen van de Venne dit met 'Vrouwen vechten om de broek', een kostelijk voorbeeld van strijd tussen seksen. Een topstuk is ook: 'Rommelpotspeler' van Petrus Stavenerus. Het laatste werk dat te bezichtigen is, 'Heksenbijeenkomst' van Frans Francken is zowel onderhoudend als stichtelijk. Na alle Hocus Pocus Pas, keisnijders, zwarte magie en hekserij wacht de 'gewone' buitenwereld van deze tijd. Hierin kan het ook danig spoken, maar er is eveneens ruimte voor 'Breugeliaans' vermaak.

Lees de volledige recensie

  Bezocht op vrijdag 15 januari 2016

 Nuttige recensie  1
 

Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je dit museum bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie. Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×