Bron
4 jun. 2022 – 20 nov. 2022

Tentoonstelling 'Dalí: surrealisme' in Museum Krona

Dali is de meest beroemde, meest excentrieke exponent van het surrealisme. Achter zijn extravagante voorkomen schuilt een meesterschap in de illustratie, de grafiek. Dali was tevens diep gelovig.
Tussen 1963-1965 illustreerde hij de Bijbel, een van zijn meesterwerken, ongekend van virtuositeit en originaliteit.
Voor het eerst worden in Nederland de door Dali met hand gesigneerde proefdrukken van de complete serie van 105 voorstellingen getoond.
De presentatie van deze bijbelcyclus, die tot de hoogtepunten van de 20e-eeuwse bijbelillustratie wordt gerekend, wordt aangevuld met de tiendelige serie Moïse el la Monothéisme’ (naar Freud), gedrukt op huiden (een toespeling op het Gouden Kalf). Daarnaast komen er houtdruk proeven uit de Dante serie en ander werk van Dali.
De Bijbel- en Mozesserie zijn afkomstig uit de verzameling van Richard H. Mayer, kunstkantor Bamberg.

De voorstellingswereld van Dali (surreëel, buitenaards, een ineengrijpen van mythologie, religie en erotiek) heeft binnen de kunst van vandaag vooral raakvlakken met de videokunst, de gamewereld en wereld van virtual reality, waarin de toeschouwer en speler worden opgezogen in een onbegrensde, hybride fantasiewereld.
Mythologie en religie spelen in de gamevideo’s een belangrijke rol, een betekenislaag die, net als in het werk van Dali, veronachtzaamd wordt. In dit onderdeel van de expositie wordt de rol van religie in de bewegende beelden en gamevideo’s verbeeld en geanalyseerd.

Meer informatie

Museum Krona