Bron
Vaste tentoonstelling

Tentoonstelling 'Gezonken Schatten' in Batavialand

Drie grote kanonnen, een rapier, loodjes met stadwapens uit de 18de eeuw, een hele lading tinnen potten en een grote verzameling potten van steen: het zijn voorbeelden van opvallende vondsten in de tentoonstelling Gezonken Schatten. Voor de tentoonstelling zijn topstukken uit het 40.000 objecten tellende Maritiem Depot gekozen. De voorwerpen zijn afkomstig uit de wrakken van schepen die ooit vergingen in de Zuiderzee, Waddenzee en Noordzee. Flevoland is met 430 vindplaatsen van wrakken het grootste droge scheepskerkhof ter wereld. De jongste provincie van Nederland is een ware maritieme schatkist.

Vanaf de start van het Zuiderzeeproject zijn alle scheepsvondsten ondergebracht in het Maritiem Depot. Dit depot is in de twintigste eeuw uitgegroeid tot één van de grootste en rijkste archeologische collecties ter wereld op het gebied van het maritieme verleden van Nederland. Sinds eind 2016 is deze collectie ondergebracht bij Batavialand onder de naam 'Maritiem Archeologische Collectie Batavialand'. Met de tijdelijke tentoonstelling 'Gezonken Schatten' worden de topstukken uit dit depot getoond. Verrassend zijn bijvoorbeeld de suikerrietstengels die op simpele en ingenieuze manier werden gebruikt als ontluchtingsventiel in een ton met koffiebonen uit Zuid-Amerika die konden gaan gisten. Opvallend zijn ook de kolfstokken (golfclubs), drie rapieren met wolfskoppen, navigatie-instrumenten, kinderschoentjes en het schort van een schippersvrouw.

KINDERSCHOENTJE
Naast de selectie van voorwerpen uit het depot, wordt in 'Gezonken Schatten' getoond welke informatie vondsten kunnen bieden en wat je hiermee kunt doen. Aan de hand van vondsten wordt in de tentoonstelling het verhaal verteld van een schip dat ooit voer op de Zuiderzee.

Door aangetroffen vondsten als lading, munten, vuur- en bakenloodjes kon een reconstructie worden gemaakt van de route die een tjalk in de 18de eeuw maakte van Leiden naar Groningen. De scheepsinventaris, tinmerken op huisraad, verwijzen naar makers uit Groningen en duiden op de thuisplaats Groningen van de schipper.

Meer informatie

Batavialand Bron