Lalique Museum Nederland en de collectie

Lalique Museum Nederland
Bron

Het Lalique Museum is gevestigd in het hart van het historische centrum van Doesburg, vlakbij Arnhem. Het museum is gewijd aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945). Naast de vaste collectie zijn in het Lalique Museum met regelmaat tentoonstellingen te zien, waarbij naast werk van Lalique tevens werk van tijdgenoten uit de art deco en art nouveau periode te bewonderen is. Het Lalique Museum beschikt over een stijlvol museumcafé met bloemrijke stadstuin, waar bezoekers kunnen genieten van koffie, gebak en een huisgemaakte lunch. Gratis parkeerplaatsen en een bushalte bevinden zich op loopafstand.

ENLalique Museum Netherlands
NLSociété Musée Lalique Pays Bas

Kunst & Design  Kunst & Design Historisch huis Persoon & Kunstenaar Toegepaste kunst

Lalique Museum Nederland
Gasthuisstraat 1
6981 CP Doesburg

Bezoekersinformatie Lalique Museum Nederland

Openingstijden

Gesloten op Eerste Kerstdag (25 december) en Nieuwjaarsdag (1 januari). Open op 2e Paasdag 2023.

Toegangsprijzen

0 – 12Gratis
18+€ 18,50
MuseumkaartGeldig
CJP-pas€ 3,50
Rembrandtkaart€ 12,00
Ministerie van CultuurGratis
VIP-kaart VriendenloterijGratis

Faciliteiten

Museum­winkel
Parkeer­plaats
Koffie
Restaurant

Locatie & Kaart

Gasthuisstraat 1, Doesburg

Ontdek alle musea in Doesburg

Recensies van Lalique Museum Nederland

Er zijn 6 beoordelingen van Lalique Museum Nederland.

 • E
  Ellen • 17 feb. 2023

  Blij verrast werd ik in dit prachtige museum. De historie spat er van af. Kruip door, sluip door, op avontuur naar telkens weer een andere mooie ruimte met verfijnde kunst van René Lalique en andere kunstenaars uit de art nouveau en art deco. Heerlijk rond gekeken en de tentoonstelling Stromingen & Gestalten met veel juwelen en zilver bewonderd. Delicate broches, hangertjes en ringen. Met goud en diamanten. Zeer gedetailleerd. De gidsen wijzen je de weg en lichten ook van alles toe. Helemaal boven op zolder prachtige vazen. En niet te vergeten de parfumflacons! Er is in de museumshop ook parfum te koop. Hoe leuk is dat. En de tosti geitenkaas is een aanrader. Doesburg is ook een hele leuke oude stad. Aanrader. 5 sterren. Zeer de moeite waard.

  Bezocht op 16 nov. 2022

 • Karel
  Karel • 10 sep. 2021

  De Stijl is een enerverende en vooral vernieuwende periode in de Nederlandse moderne kunst. De meest bekende naam uit die periode is natuurlijk Piet Mondriaan, maar vergeet ook een Theo van Doesburg niet, hij was nota bene de oprichter van deze stroming. Hij en zijn tijdgenoten zijn nu te zien in het Laliquemuseum in Doesburg. Eind eerste wereldoorlog werd d Stijl opgericht. Andere grote namen zijn o.m. Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. Zij streefden naar modernisering en zochten verbinding met de technische ontwikkelingen in de wereld. Hun kunst werd steeds abstracter en kenmerkte zich door het gebruik van primaire kleuren. In die tijd dienden kubisme en futurisme als inspiratie voor De Stijl. Het ging niet alleen om beeldende kunst. De Stijl ofwel het abstrahisme moest doorgevoerd worden in architectuur en design en beschikbaar zijn voor iedereen. Strakke contouren, rechte vlakken, helderheid en kleur moesten de nieuwe moderne tijd symboliseren. Het Laliquemuseum toont een klein maar fijn overzicht van Theo van Doesburg en een aantal tijdgenoten. Zeker de moeite waard. Jammer alleen dat het mooie gebouw niet geschikt is als museum. Het is te krap, te smal en te benauwd, zker in tijden van corona. Het goede nieuws dat het museum gaat uitbreiden naarde commanderie in Doesburg, dan komt het in een ruimer jasje te zitten en dat is hard nodig.

  Bezocht op 10 sep. 2021

 • E
  Ernst • 1 aug. 2021

  Slechts twee kamers bezocht. Daarna al weer snel het pand verlaten.Veel maar dan ook veel te druk

  Beslist niet corona-proof. Jammer!!

  Bezocht op 28 jul. 2021

 • M
  Maria • 12 sep. 2020

  Dit museum is niet geschikt voor kinderen/tieners. Vrijwilligers die aanwezig zijn kunnen je vrij weinig vertellen over de collectie, Er werd verwezen naar de kaartjes onder de voorwerpen.... Ook moest je BIJBETALEN ( à 3,50 euro p.p) met een museum jaarkaart. Binnen een uur stonde we weer buiten, kortom hoop ophef , maar is het niet waard.

  Bezocht op 18 jul. 2020

 • Karel
  Karel • 6 jan. 2019

  Marc Chagall heeft zo'n eigen signatuur dat praktisch iedereen zijn werk wel herkent. Kleurrijk, toegankelijk, symbolisch, soms verstild en in ieder geval altijd een plezier om naar te kijken. Sinds vorig jaar zomer loopt in het Lalique Museum Doesburg een tentoonstelling van zijn werk die een jaar duurt en ieder kwartaal is er iets anders uit zijn omvangrijke oeuvre te zien. Dit kwartaal ligt de nadruk op het wat wereldsere werk zoals de etsen die hij maakte voor de fabels van Lafontaine, of zijn visie op huwelijk, muziek, maar ook de harp spelende koning David (toch nog een uitstapje naar de Bijbel) of de sirene die hij in diverse gedaantes weergaf. Net als Picasso ontdekte Chagall ook andere uitingsvormen voor zijn scheppingsdrang, keramiek bijvoorbeeld. De expositiecyclus heet 'Edelstenen uit de hemel' en dat is mooi gevonden. Met zijn hemelse edelstenen behoort Chagall ontegenzeggelijk tot de grootste en bekendste kunstenaars van onze tijd.

  Bezocht op 6 jan. 2019

 • Hennie
  Hennie • 8 okt. 2017

  Bij deze beoordeling is geen recensie geschreven.

  Bezocht op 3 okt. 2017

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Lalique Museum Nederland bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Lalique Museum Nederland te beoordelen.