Museum het Petershuis en de collectie

Museum het Petershuis
Bron

Museum Het Petershuis is gevestigd in een laat-middeleeuwse huis. Het toont een hedendaagse en archeologische collectie van objecten uit de regio Gennep. De vaste collectie bestaat onder meer uit maquettes, archeologische vondsten en historische informatie over Gennep. In het museum is onder meer aandacht voor de Germanen en Romeinen en het pottenbakkersverleden van Gennep. Jaarlijks zijn er zo’n acht wisselende exposities te zien met werk van hedendaagse kunstenaars of voorwerpen rond een actueel thema.

Geschiedenis & Antropologie  Geschiedenis & Antropologie Lokaal

Museum het Petershuis
Niersstraat 2
6591 CB Gennep

Bezoekersinformatie Museum het Petershuis

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag
14:00 – 17:00
Donderdag
14:00 – 17:00
Vrijdag
14:00 – 17:00
Zaterdag
14:00 – 17:00
Zondag
14:00 – 17:00

Toegangsprijzen

0+Gratis

Faciliteiten

Parkeer­plaats

Locatie & Kaart

Niersstraat 2, Gennep

Ontdek alle musea in Gennep

Tentoonstellingen

Er zijn geen tentoonstellingen in Museum het Petershuis gevonden.

Recensies van Museum het Petershuis

Er zijn 3 beoordelingen van Museum het Petershuis.

  • Karel
    Karel • 30 jul 2023

    Hij was dan niet zo beroemd als een Rodin of Brancusi, toch kon hij goed leven van zijn talent. Met zijn vele beeldhouwwerken, monumenten, gevelstenen, reliëfs en portretten laat de Rotterdamse beeldhouwer Peter Roovers (1902-1993) een omvangrijk oeuvre na. Dertig jaar na zijn overlijden toont museum Het Petershuis in Gennep een deel van zijn werk in de expositie ‘Decor voor de samenleving’. Een toepasselijke titel want dat was precies wat Roovers heeft gedaan. Deze alleskunner maakte wat hem gevraagd werd. Een oorlogsmonument? Prima, hij heeft er diverse gemaakt; voor o.m. Den Bosch, Venlo, Goirle en Schijndel. Een madonna? Ook mogelijk, zijn mooiste staat vermoedelijk in het buitengebied van het dorp Heijen. Daar verwierf hij in 1948 het tot ruïne geschoten kasteel, restaureerde het en vestigde er zijn atelier. Want na de oorlog kreeg hij steeds meer opdrachten voor grote werken zoals o.a. de oorlogsmonumenten. Al voor de oorlog had hij furore gemaakt met zijn portretten in brons, steen en klei. Hij was een zeer begaafd portrettist. De opdracht om koningin Wilhelmina te portretteren bracht hem geen windeieren. Later zou hij ook Juliana en Beatrix in brons en steen vereeuwigen. Voor de cruiseschepen van de Holland-Amerikalijn ontwierp hij de trapleuningen, maakte zelfs de rooktafels, kortom hij decoreerde de schepen volledig. Tot op hoge leeftijd bleef Roovers actief. Op zijn 83ste maakte hij nog de bronzen waakhonden voor het voormalige bankgebouw van de Rabobank in Gennep. Roovers was geen modernist. Kunst moest wat hem betreft herkenbaar en aangenaam zijn en -in geval van religieuze kunst- ook nog de mens een beetje verheffen. Zijn figuratieve realisme kent wel degelijk een Rooverssignatuur. Die kenmerkt zich door hoekige lijnvoering die toch ook een bepaalde zachtheid uitstraalt. De expositie Peter Roovers-Decor voor de samenleving is in Gennep nog te zien t/m 10 september. Een aanrader!

    Bezocht op 29 jul 2023

  • Karel
    Karel • 4 mei 2022

    In Gennep is een school voor bijzonder onderwijs aan kinderen met een verstandelijke beperking: Mikado. Deze kids hebben onder de bezielende leiding van de juf een expositie samengesteld van hun eigen werk. Een mix van bont en wauw is de naam van deze expositie. Het wauweffect is enorm. Je wordt vrolijk van deze kleurrijke naïeve kunt. Grotere musea, de Hermitage bijvoorbeeld, besteden wel vaker aandacht aan deze kunstuiting. Het Petershuis is een museum met een duidelijke streekfunctie dus dat het museum een podium biedt aan deze bijzondere kunstenaars is niet meer dan logisch. Zelfs de raambespanning ontkomt niet aan de kleurenexplosie van Mikado. En dat een enkele leerling goed gekeken heeft naar de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama lijkt me glashelder. Bezoekers worden uitgenodigd zelf een bijdrage aan de expositie te leveren. In een hoek zijn een witte tafel en stoel in een compleet witte omgeving neergezet. De witte wanden, stoel, tafel en wat andere witte versierselen mag je beplakken met kleurige stickers. Het effect is geweldig en zou zo maar aan Kusama’s brein ontsproten kunnen zijn.

    Bezocht op 4 mei 2022

  • Karel
    Karel • 22 jul 2021

    Museum Het Petershuis Gennep: Even oneven om even te leven, de nalatenschap van Frans Smeets

    Frans Smeets is geboren in Ottersum (1925) en daarmee nauw verbonden met Gennep. Smeets ontwikkelde zich tot glazenier, houtdraaier, tekenaar, textielkunstenaar en mozaïekkunstenaar. (Hij ontwierp met dochter Isabel het Ellen Hoffmannplein in Gennep). Kortom Frans Smeets had gouden handjes en was een veelzijdig kunstenaar. Dat zit overigens in de genen, neef Richard mag je zelfs een beroemd schilder noemen, maar er waren / zijn meer Smeetsen creatief actief. Museum Het Petershuis in Gennep toont een selectie schilderijen van de in 2014 overleden kunstenaar. En het moet gezegd: ook nu weer een pareltje in een klein museum. Het kleurgebruik van Frans Smeets valt op, het is uitermate expressief. Vergankelijkheid is een thema dat Frans Smeets een leven lang bezighield en dat hij vaak in zijn kunst verwerkte. Maar dan wel op een vrolijke kleurrijke manier waardoor die vergankelijkheid opeens minder bedreigend wordt. Je kijkt met plezier naar de verrassende werken van dit Noord-Limburgse talent.

    Bezocht op 22 jul 2021

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Museum het Petershuis bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Museum het Petershuis te beoordelen.