Museum Kranenburgh en de collectie

Museum Kranenburgh
Bron

Museum Kranenburgh is gevestigd in het Huis Kranenburgh uit 1882. Het is een museum voor beeldende kunst. De collectie bestaat uit schilderijen en grafische kunst van kunstenaars uit de zogeheten Bergense School. Er wordt onder andere werk getoond van Else Berg, Henri Le Fauconnier, Dirk Filarski, Leo Gestel, Mommie Schwarz en Charley Toorop. De collectie grafiek bevat onder andere werk van Bernard Essers en Lucebert. Om het museum heen ligt een beeldentuin, met werk van onder meer Jan Toorop.

NLKRANENBURGH, culturele buitenplaats Bergen
NLKranenburgh

Kunst & Design  Kunst & Design Moderne kunst

Museum Kranenburgh
Hoflaan 26
1861 CR Bergen (NH)

Bezoekersinformatie Museum Kranenburgh

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag
10:30 – 17:00
Woensdag
10:30 – 17:00
Donderdag
10:30 – 17:00
Vrijdag
10:30 – 17:00
Zaterdag
10:30 – 17:00
Zondag
10:30 – 17:00

Gesloten: 1e Kerstdag, Nieuwjaarsdag, Koningsdag

Toegangsprijzen

0 – 16Gratis
17+€ 12,50
MuseumkaartGeldig
CJP-pas€ 2,50
RembrandtkaartGeldig
ICOMGratis
Studenten€ 2,50

Faciliteiten

Museum­winkel
Parkeer­plaats
Koffie

Locatie & Kaart

Hoflaan 26, Bergen (NH)

Ontdek alle musea in Bergen (NH)

Recensies van Museum Kranenburgh

Er zijn 7 beoordelingen van Museum Kranenburgh.

 • Karel
  Karel • 30 aug. 2020

  Museum Kranenburgh herbergt een collectie van kunstenaars van de Bergense school. Helaas zagen we daar maar een snippertje van, namelijk een selectie met lucht en wolkenpartijen van schilders als Leo Gestel en Edgar Fernhout. Daarmee sloot deze selectie aan bij de wisselexpositie Lucht. Moderne kunstenaars geven in deze expositie hun kijk op lucht weer. Lucht, zo vanzelfsprekend maar steeds kostbaarder, immers niet overal is lucht meer zo zuiver als aan onze kust bijvoorbeeld. Yoko Ono’s Air Dispenser refereert daaraan. Voor 50 cent kun je uit zo’n ouderwetse snoepautomaat een bolletje schone lucht trekken. Ook te zien is de beroemde foto Cloud van Elspeth Diederix, een wolk van plastic supermarkt zakjes die niet recyclebaar zijn en ons milieu dus zeer aantasten. Hoogtepunt van deze verder nou niet echt bijzondere expositie is het Kleurenspectrum van licht van Jan Andriesse. Andriesse weet licht te schilderen, en licht is immers elektromagnetische straling die zich door de lucht verplaatst.

  Bezocht op 28 aug. 2020

 • Ab
  Ab • 31 jan. 2017

  Op zondag 29 januari voor het eerst sinds de nieuwbouw Kranenburgh bezocht. Al een keer eerder geprobeerd, maar het parkeren in Bergen is een enorm probleem. Weer weggereden. Nu lukte het zowaar. Op het kleine parkeerterreintje zowaar.

  Bij het lopen naar de entree viel me de typografie op. Wie heeft die in 's hemelsnaam goedgekeurd? Als de ontwerper kraanvogelpoten voor ogen heeft gehad is hem/haar de functie van een museum volkomen ontgaan. De gene die het goedkeurde natuurlijk eveneens. Er is blijkbaar alleen naar de naam gekeken en die leverde een fixatie op. Een museum straalt rust uit. Zeker in het naar-buiten treden. De typografie van de naam maakt herrie. Heel veel herrie.

  Ook heel veel herrie veroorzaakte binnen een vrouwengroep die een rondleiding kreeg. Bijzonder irritante aanwezigheid van de uitlegster. Vóór de nieuwbouw kwam ik er zeker zes keer per jaar. Dat ga ik ná dit bezoek zeker niet halen!

  Daar waar mogelijk de groep ontweken en genoten van de tentoonstelling van Houtskool tot Hi-Res en de andere kunstwerken.

  Aanbeveling. Heroverweeg de typografie en laat de rondleidingen plaatsvinden op zondagochtend tussen 9.00 en 10.00 uur. Het gebouw heeft dan een uur de tijd om weer tot rust te komen voordat de bezoekers binnenlopen.

  Bezocht op 29 jan. 2017

 • Peter
  Peter • 8 dec. 2016

  Bij deze beoordeling is geen recensie geschreven.

 • D
  Dennis • 2 mrt. 2016

  Museum is best mooi maar wat een verschrikkelijke mensen werken daar. Arrogantie van het personeel viert daar hoogtij werkelijk geen aanrader. De directeur is ook al opgestapt tijd dat de raad van bestuur de rest van het arrogante personeel vooral achter de kassa ook de laan uit stuurt. bah wat een tegenvaller!

  Bezocht op 2 mrt. 2016

 • K
  Kaz • 26 feb. 2016

  Museum Kranenburgh is een prachtig museum, zowel het gebouw zelf als de tentoonstellingen. De tentoonstelling die Joost Zwagerman samengesteld heeft (Silence out loud) is erg interessant. De verschillende thema's (met als hoofdthema 'stilte') zijn erg goed gekozen, net als de werken binnen deze thema's. De tentoonstelling zet je echt aan het denken, knap gedaan.

  Bezocht op 20 feb. 2016

 • Peter
  Peter • 22 feb. 2016

  Op een regenachtige winderige dag vanuit Callantsoog het museum bezocht. De keuze van Joost Zwagerman is geweldig om de stilte te mogen beleven. Een echte aanrader. Ook de werken van Charley Toorop zijn zeer de moeite waard. Door het weer heb ik de beeldentuin niet kunnen bekijken. Dit ga ik echter zodra de mogelijkheid zich voordoet alsnog doen. Een fantastisch museum!

  Bezocht op 20 feb. 2016

 • Geaggregeerde beoordeling

  Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Museum Kranenburgh bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Museum Kranenburgh te beoordelen.