Stedelijk Museum Hoogstraten en de collectie

Stedelijk Museum Hoogstraten
Bron

Het Stedelijk Museum Hoogstraten is gevestigd in het Begijnhof. Het museum is gewijd aan het erfgoed van Hoogstraten met aandacht voor de stadsgeschiedenis en de prehistorie. In het museum wordt een overzicht gegeven van de stadsgeschiedenis van 1210 tot heden. De archeologische site ‘Meirberg’ is een belangrijke archeologische site voor de steentijd. Daarnaast is er in het museum aandacht voor vondsten uit de brons- en ijzertijd. In het museum ontdek je Hoogstraatse verhalen van de prehistorie tot vandaag. Je ontmoet jager-verzamelaars, graven, begijnen en Hoogstraatse kunstenaars.In den Ouden Koolhof ervaar je de rust van het Begijnhof.

Geschiedenis & Antropologie  Geschiedenis & Antropologie Lokaal Moderne kunst Hedendaagse kunst Archeologie Historisch huis Middeleeuwse kunst & Vroegrenaissance kunst Oude kunst

Stedelijk Museum Hoogstraten
Begijnhof 9
Advertentie

Bezoekersinformatie Stedelijk Museum Hoogstraten

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag
14:00 – 17:00
Donderdag
14:00 – 17:00
Vrijdag
14:00 – 17:00
Zaterdag
14:00 – 17:00
Zondag
14:00 – 17:00

Het Stedelijk Museum is gesloten tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Voor de juiste data van de tentoonstellingen check www.hoogstraten.be/museum.

Voor scholen en andere groepen is het museum ook op afspraak te bezichtigen.

Toegangsprijzen

1 – 99Gratis

Faciliteiten

Rolstoel­toegankelijk
Kindvriendelijk

Locatie & Kaart

Begijnhof 9, Hoogstraten

Ontdek alle musea in Hoogstraten

Recensies van Stedelijk Museum Hoogstraten

Er zijn 4 beoordelingen van Stedelijk Museum Hoogstraten.

 • Jitse
  Jitse • 8 okt. 2021

  Fijn en aangenaam museum op een zeer mooie locatie. Het Stedelijk Museum Hoogstraten is namelijk centraal gelegen in het Begijnhof, wat behoord tot UNESCO Werelderfgoed. In het museum zelf kan je kennismaken met vele verschillende kunststromen. In hun vaste collectie krijg zo je heel wat historische zaken en verhalen mee over Hoogstraten. Je kan je verdiepen in een stuk van hun stadsgeschieden, heel fijn als je de plekjes van bv. archeologische sites in Hoogstraten vandaag de dag kent, maar evengoed zeer leerrijk als je niet meteen uit de buurt bent. Ook hebben ze tijdelijke collecties die geregeld veranderen, dit zorgt ervoor dat je op regelmatige basis het museum kan bezoeken en steeds nieuwe dingen kan bewonderen. Het zijn vaak hedendaagse en moderne tentoonstellingen, maar evengoed traditionele werken, zoals de tentoonstelling Catwalk die momenteel loopt. Ze proberen ook zoveel mogelijk in te spelen op kinderen, dus met kinderen kan je ook zeker een bezoekje brengen. Ik geniet zelf iedere keer van de tijdelijke nieuwe collecties, ze worden leuk en origineel aangekleed. De werken komen naar mijn gevoel steeds erg goed tot hun recht door het karakteristieke pand waarin het museum zich bevindt. Het is heerlijk om door te wandelen en de authentieke elementen maken het helemaal af! Ook zeker een aanrader is de tuin om het hoekje, deze wordt onderhouden door vrijwilligers en is een pareltje om even tot rust te komen in de stad.

 • A
  Annette Fleur • 17 dec. 2017

  Juist teruggekomen van de expositie Brokaat en Fluweel in Hoogstraten Met mooi vormgegeven posters wordt de expositie, die een duur had van drie maanden al geruime tijd, her en der aangekondigd. Het stond al een tijdje op ons lijstje van "graag te doen". Na het lezen van de informatie waarin uitvoerig de pracht en praal beschreven wordt van de kledij van Graaf Antoon 1 van Lalaing en Gravin Elizabeth van Culemborg uit de 16e Eeuw, reisden wij vol goede zin af naar Hoogstraten. Eigenlijk hebben we teveel werk, maar voor zoiets verplaatsen wij wel een keertje onze klanten. Het museum bevindt zich op een allerliefst Begijnhof, absoluut het bezoeken waard. Maar de tentoonstelling zelf..... in een klein zaaltje hingen aan het plafond een tiental ringen met synthetische lappen stof(als voorbeeld voor de orginele), die ook op een random stoffenmarkt te vinden zijn en er hingen een paar informatieve borden met tekeningen en tekst aan de wand, waarvan de inhoud ook zo te googlen is. Wij dachten aanvankelijk dat het de eerste kennismaking van de tentoonstelling zou zijn. Maar nee....dat was de hele tentoonstelling. Totaal verbaasd keken wij elkaar aan....en die prachtige posters dan met een afbeelding van een arm gekleed in prachtige kledij. Opnieuw lezen wij de tekst op internet, misschien hebben we het verkeerd begrepen. Nee hoor, er wordt duidelijk geimpliceert dat hier de kledij van edelen uit de 16e Eeuw tentoongesteld zou worden. Of eigenlijk, uit niets blijkt dat het hier over een 4-tal 2 dimensionale borden gaat en wat opgehangen marktstoffen. Na wat ontzet gevraagd te hebben of dat dit alles is, wijst de dame aan de ingang ons erop dat er om het hoekje wel kledij tentoongesteld staat. En inderdaad, in een nog kleiner kamertje staan 3 prachtig geborduurde, religeuze gewaden uit de 16e Eeuw opgesteld in glazen kasten. Heel mooi....pfff gelukkig, toch nog iets. Maar geen kleding gedragen door de edelen uit de 16e Eeuw, wat toch echt de kern van de tentoonsteling zou moeten zijn, als ik de aankondiging via internet moet geloven. Een enorme blamage...de hele tentoonstelling. En als er dan geen kleding meer bestaat uit de 16e Eeuw, zoals de dame beweerde, waarom heeft men dan niet aan de modeacademie van Antwerpen gevraagd om van die marktstoffen de kleding van Antoon en Elizabeth na te maken en die dan vervolgens te exposeren. Een gemiste kans.....vinden wij! Of als er dan niets is om te tentoonstellen, maak er dan geen tentoonstelling over. Zo zie je maar...ook musea kunnen je tegenwoordig "een rad voor ogen draaien( uitspraak 17e Eeuw)" Na een diepe teleurstelling maakte een beker warme chocolamelk van de Hogstraatse horeca het weer een beetje goed. Maar zonde van onze tijd was het bezoekje wel.

  Bezocht op 17 dec. 2017

 • J
  Johannes • 23 jan. 2017

  Mooi museum op een prachtig begijnhof (UNESCO) gelegen! Er is een vaste opstelling rond de prehistorie en de geschiedenis van Hoogstraten maar er zijn ook elk jaar vier tijdelijke tentoonstellingen. Vriendelijk ontvangst en gratis inkom!

  Bezocht op 22 jan. 2017

 • Geaggregeerde beoordeling

  Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Stedelijk Museum Hoogstraten bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Stedelijk Museum Hoogstraten te beoordelen.