Zoek je een hotel in de buurt van Marius van Dokkum Museum?
Boek nu!

Marius van Dokkum Museum en de collectie

Marius van Dokkum Museum
Bron

Marius van Dokkum Museum is een museum in Harderwijk in Nederland.

Kunst & Design  Kunst & Design

Marius van Dokkum Museum
Advertentie

Bezoekersinformatie Marius van Dokkum Museum

Openingstijden

We hebben geen informatie over de openingstijden van Marius van Dokkum Museum.

Toegangsprijzen

MuseumkaartGeldig

Faciliteiten

We hebben geen informatie over de faciliteiten van Marius van Dokkum Museum.

Advertentie

Locatie & Kaart

, Harderwijk

Ontdek alle musea in Harderwijk

Tentoonstellingen

Er zijn geen tentoonstellingen in Marius van Dokkum Museum gevonden.

Advertentie

Recensies van Marius van Dokkum Museum

Er zijn 3 beoordelingen van Marius van Dokkum Museum.

 • Karel
  Karel • 4 sep. 2022

  Marius van Dokkum is de enige schilder in ons land die bij leven al een eigen museum heeft. En wel in het mooie Harderwijk waar in de snijzaal, onderdeel van het voormalige complex van de universiteit, in 2018 het museum onderdak kreeg.

  Marius van Dokkum (1957) maakte furore met zijn humoristische schilderijen. Van Dokkum is meer dan een humorist. In zijn werk zit vaak ook een boodschap verborgen die dan verpakt is in milde ironie. Zoals de schilder die naar een leeg doek staart in zijn overvolle atelier. We zien bergen afval, een poster van een wereldkaart die nog aan een plakkertje aan de wand hangt. Dat is dan een metafoor voor de afvalberg en de roekeloosheid van de mens in diens omgang met moederaarde. Moeder aarde bezwijkt er dan ook bijna onder.

  Van Dokkum is een meester die aan de Kampense kunstacademie het advies kreeg om als illustrator aan de slag te gaan. Dat legde hem geen windeieren. Van Dokkum leerde heel goed observeren. Die observaties van de mens en diens omgeving sublimeert hij nu tot ragfijn geschilderde ‘vertelsels’ op het doek.

  Technisch gezien staat Van Dokkum in de traditie van de Hollandse fijnschilders als Jan Steen (ook bekend vanwege zijn humor en verborgen boodschappen), maar ook Van Mieris of Dou, en Rembrandt is een groot voorbeeld. Dichterbij huis in tijd en plaats is Jan Mankes. Dat is ook te zien in de portretten van dode vogels die Van Dokkum geheel in stijl van Mankes heeft geschilderd.

  In de jaren 90 is Van Dokkum opgelicht door een galeriehouder. Die ervaring deed van Dokkum besluiten om zijn humoristische werk niet meer te verkopen. Zo stapelde zijn werk zich dus op in zijn atelier in Uchelen. Hoewel zijn schilderijen in zijn atelier bleven, ontdekte een uitgever het talent en van Marius van Dokkum. Inmiddels zijn we vele ansichtkaarten en puzzels verder. Ook illustreert Van Dokkum kleurrijke kinderboeken met de avonturen van opa Jan. De niet verkochte schilderijen zijn nu te zien in zijn eigen museum dat daarmee een groot trekpleister voor Harderwijk geworden is.

  Eens per week is de schilder in het museum te zien terwijl hij werkt aan een vernieuwde versie een schilderij uit 2014: een groep mensen wachtend op de trein (Dames en heren) gemodelleerd naar de Nachtwacht van Rembrandt. De gelovige van Dokkum groeide op in een gereformeerd gezin zonder dat hij daar traumatische dogma’s aan over hield. Zijn milde ironie behoudt een vlam van hoop dat het ooit goed komt met onze wereld. Zijn werk draagt in ieder geval bij aan die hoop.

  Bezocht op 2 sep. 2022

 • R
  Roy en Henny • 17 aug. 2021

  Een heel leuk museum wat alle leeftijd groepen aan zal spreken.Het is vrolijk ,herkenbaar en ook een beetje ondeugend.Ik heb er in ieder geval van genoten.

  Bezocht op 17 mrt. 2019

 • L
  Lydia • 3 mrt. 2020

  Heel erg leuk museum in Harderwijk, hier ben ik komen wonen toen ik een paar dagen 10 jaar was (nu 67), ik ging naar school in de Academiestraat en daar is nu het Marinus van Dokkum museum, echt heel leuk. De muur waar ik de ballen tegen trapte (ik was liever een jongen (TOEN)), was er nog, het raam waar ik uitklom om op het dak te komen, was vervangen. Ik ben uit Harderwijk weggegaan toen ik ging studeren. Marius van Dokkum maakt schilderijen met een milde maatschappij kritiek.

  Zeer de moeite waard om te bezoeken!

  Bezocht op 3 mrt. 2020

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Marius van Dokkum Museum bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Marius van Dokkum Museum te beoordelen.