Museum de Fundatie en de collectie

Museum de Fundatie
Bron

Museum de Fundatie, Paleis aan de Blijmarkt is een museum voor beeldende kunst. De collectie van het museum bestaat uit oude, moderne en hedendaagse kunst en kunstnijverheid en etnografische objecten. Een deel van de collectie bestaat uit moderne en hedendaagse kunst van de provincie Overijssel. Een zwaartepunt is de collectie van kunstenaar en verzamelaar Paul Citroen die bestaat uit werken van onder andere hemzelf, Karel Appel, Jan Sluyers en Charley Toorop. Kasteel het Nijenhuis te Heino/Wijhe is de andere locatie van Museum de Fundatie.

NLPaleis aan de Blijmarkt
ENPaleis aan de Blijmarkt

Kunst & Design  Kunst & Design Moderne kunst Hedendaagse kunst Renaissancekunst & Vroegmoderne kunst

Museum de Fundatie
Blijmarkt 20
8011 NE Zwolle

Bezoekersinformatie Museum de Fundatie

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag
11:00 – 17:00
Woensdag
11:00 – 17:00
Donderdag
11:00 – 17:00
Vrijdag
11:00 – 17:00
Zaterdag
11:00 – 17:00
Zondag
11:00 – 17:00

Toegangsprijzen

0 – 17Gratis
18+€ 15,00
MuseumkaartGratis
CJP-pas€ 6,00
RembrandtkaartGratis
Groepen vanaf 10 personen€ 11,00
ICOMGratis
Studenten€ 6,00
Vrienden van Museum de FundatieGratis

Faciliteiten

Rolstoel­toegankelijk
Museum­winkel
Parkeer­plaats
Creditcard

Locatie & Kaart

Blijmarkt 20, Zwolle

Ontdek alle musea in Zwolle

Recensies van Museum de Fundatie

Er zijn 10 beoordelingen van Museum de Fundatie.

 • Karel
  Karel • 11 mei 2023

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik enige reserve had ten aanzien van de expositie Brave New World in De Fundatie. Ik ben blij dat kameraad Maarten mij overhaalde toch mee te gaan. Zestien jonge kunstenaars uit alle delen van de wereld laten zien dat de schilderkunst springlevend is. Deze jonge schilders met ieder hun eigen technieken en uitdrukkingen gebruiken hun talent om ons opnieuw naar kunst en de wereld waarin we leven te kijken. Zoals Neo Matloga uit Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Hij combineert houtskool met beeldfragmenten uit kranten maar ook uit eigen familiearchief waarmee hij collages maakt. We zien huiselijke taferelen die door het vervreemdende perspectief de wereld anders doen voorkomen dan ze is. Gezellig kaartende mensen die op de een of andere manier een bepaalde angst of schrik uitstralen. Ze zijn helemaal niet bezig met dat kaartspel maar houden de wereld om hen heen angstvallig in de gaten. Het resultaat van Matloga’s beeldtaal lijkt sterk op de kubistische periode van Picasso. Louis Fratino toont ons zijn sensualiteit en beleving van intimiteit met zijn vriend, maar ook het genieten van alledaagse dingen. Zijn beelden zouden wellicht schokkend kunnen zijn en toch zijn ze niet vulgair. Het gaat puur om het genot. Zijn techniek lijkt wel wat op de werken van Matisse. Marina Rheingantz uit Brazilië maakt geabstraheerde bijna minimalistische landschappen waarin je in de eindeloosheid kunt wegdromen. Wat alle zestien kunstenaars bindt is hun kijk op onze wereld, soms vilein, scherp en confronterend. Is dat uiteindelijk niet een van de functies van kunst? Onze wereld opnieuw beschouwen door de ogen van een ander kan behalve esthetisch aangenaam vooral ook bijzonder leerzaam zijn. Kortom: een prachtige expositie.

  Bezocht op 10 mei 2023

 • Karel
  Karel • 1 sep. 2021

  In Designed by nature laten verschillende kunstenaars / ontwerpers in museum de Fundatie, Zwolle zien dat we met de natuur samen kunnen werken aan een nieuwe duurzame wereld. Op die manier kan kunst een middel zijn om mee te helpen onze aarde te redden van de klimaatcrisis. Toegepaste kunst, gebaseerd op wat de natuur ons te bieden heeft inzetten in gebruiksartikelen in ons dagelijks leven. Je bedenkt het niet maar deze ontwerpers gelukkig wel: een jas gemaakt van mycelium, de draadjes van paddenstoelen. Of potjes en vazen die gemaakt zijn van mineralen uit urinezuur vermengd met klei. Wat te denken van bakstenen die gemaakt zijn van het slib uit de weerribben, ze zijn nog eens water absorberend ook. Werken van insecten, beenderen, zelfs bloed, kortom toegepaste kunst gebaseerd op wat moeder natuur ons schenkt. Wat dacht je van een lamp van bacteriën? Of een bacterie in een betonnen vloer die ervoor zorgt dat scheuren in het beton door de bacterie gerepareerd worden. Geweldig. Een topper vond ik de vaas van bijenwas. Kortom een zeer verrassende en inspirerende expositie die hopelijk navolging krijgt in het echte leven. Ik zeg doen!

  Bezocht op 1 sep. 2021

 • K
  Kaz • 15 nov. 2017

  Een prachtig museum, zowel van buiten als van binnen. Met name het retrospectief van Wolfgang Mattheur was erg interessant; ik heb elk werk vol bewondering bekeken.

  Bezocht op 4 nov. 2017

 • Hennie
  Hennie • 24 apr. 2017

  Bij deze beoordeling is geen recensie geschreven.

  Bezocht op 21 apr. 2017

 • T
  Tempo • 4 mrt. 2017

  Adverteren met de tentoonstelling van Fiep Westerdorp, de 'tentoonstelling' is slechts twee kleine wandjes met maximaal 12 kleine illustraties. Van de standaard collectie was niets te bekennen, tentoonstelling Joseph was ook er minimaal.

  Erg klein en duur. Waardeloos, zonde je van geld.

  Bezocht op 4 mrt. 2017

 • T
  Thea • 25 okt. 2016

  Fantastisch mooi museum in de mooie stad Zwolle. Hebben ons in het museum wel 3 uren kostelijk vermaakt. Echte aanrader is om na het museumbezoek de stad zelf te bezoeken, boordevol mooie oude panden en leuke winkeltjes.

  Bezocht op 22 okt. 2016

 • Retno
  Retno • 1 mrt. 2016

  Mooie collectie en exposities, het gebouw is ook interessant om te zien. Éen minpuntje: te veel deuren

  Bezocht op 28 feb. 2016

 • Esther
  Esther • 17 jan. 2016

  Als rolstoelgebruikster is dit een ideaal museum. Er is parkeerruimte vlak achter het museum. Binnenkomen is geen enkel probleem en er is genoeg ruimte in de zalen om alles goed te kunnen zien. Ik kom hier graag! Vooral hedendaagse kunst heeft mijn voorkeur. Er zijn wisselende tentoonstellingen:Dus voor iedereen wat wils Binnenkort bezoek ik de tentoonstelling van Ans Markus. P.S. Dit geldt voor de locatie in Zwolle.

 • Nanda
  Nanda • 7 jan. 2016

  Een mooi en overzichteijk museum! Met moderne kunst, maar ook schilderijen van bekende schilders van vroeger en nu! Tevens diverse wisselende tentoonstellingen! Kortom voor liefhebbers een mooi uitje!

  Bezocht op 28 dec. 2015

 • Geaggregeerde beoordeling

  Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Museum de Fundatie bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Museum de Fundatie te beoordelen.