Museum Het Valkhof en de collectie

Museum Het Valkhof
Bron

Museum Het Valkhof bezit een gevarieerde collectie bestaande uit archeologische vondsten, oude kunst en moderne kunst. De collectie bodemvondsten uit Nijmegen en omstreken bestaat uit objecten vanaf de Steentijd en geeft hierdoor een beeld van het leven in de regio door de eeuwen heen. Het meeste accent binnen deze collectie ligt op de verzameling Romeinse archeologie. De collectie oude kunst en kunstnijverheid beslaat een periode vanaf de Middeleeuwen tot begin 20e eeuw, met thema’s gerelateerd aan Nijmegen. De moderne kunst collectie bestaat voornamelijk uit werken van Nederlandse kunstenaars, waaronder een grote collectie Nederlandse Pop Art.

ENThe Valkhof Museum

Geschiedenis & Antropologie  Geschiedenis & Antropologie Kunst & Design  Kunst & Design Lokaal Moderne kunst Archeologie Middeleeuwse kunst & Vroegrenaissance kunst

Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen
Advertentie

Bezoekersinformatie Museum Het Valkhof

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag
11:00 – 17:00
Woensdag
11:00 – 17:00
Donderdag
11:00 – 17:00
Vrijdag
11:00 – 17:00
Zaterdag
11:00 – 17:00
Zondag
11:00 – 17:00

Feestdagen 12:00 - 17:00
1 januari (Nieuwjaarsdag) - Gesloten
27 april (Koningsdag) - Gesloten
25 december (1e Kerstdag) - Gesloten
Vrijdag intocht Vierdaagse in juli - Gesloten

Toegangsprijzen

0 – 5Gratis
6 – 17€ 5,50
18+€ 11,00
MuseumkaartGeldig
CJP-pas€ 5,50
RembrandtkaartGeldig
Cultuurkaart€ 5,50
Familie€ 27,50
Groepen vanaf 15 personen€ 6,00
ICOMGratis
Studenten€ 5,50
VriendenGratis

Faciliteiten

Rolstoel­toegankelijk
Museum­winkel
Parkeer­plaats
Koffie
Creditcard
Restaurant

Locatie & Kaart

Kelfkensbos 59, Nijmegen

Ontdek alle musea in Nijmegen

Recensies van Museum Het Valkhof

Er zijn 9 beoordelingen van Museum Het Valkhof.

 • T
  Tom • 13 jun. 2022

  Museum het Valkhof is een prachtig museum en bevindt zich in de wonderbare stad Nijmegen. Dit museum heeft van alles, archeologie, oude kunst en zelfs moderne kunst! Het museum kaartje is echt goedkoop en zeker de prijs waard! In het museum heb ik zelf opgemerkt dat dit museum een tijdbalk is, een zeer origineel idee dat ik nog nooit eerder heb gezien bij een museum! Zowel het cafe, het tuintje en het museum zelf zijn echt mooi. Ik had lekker een taartje met wat koffie bestelt en ben in het fascinerende tuintje gaan zitten! Zeker een aanrader!

  Bedankt Museum het Valkhof en tot weerziens, Tom van Huizelingen.

  Bezocht op 14 jun. 2019

 • Karel
  Karel • 9 jul. 2021

  In museum Het Valkhof de werkelijk schitterend ingerichte expositie De pest gezien. Meer dan ooit is deze expositie nu actueel en de overeenkomsten met de huidige coronapandemie zijn dan ook onmiskenbaar. In de 14de eeuw bestonden er al mondmaskers. De artsen destijds droegen zogenoemde snavelmaskers gevuld met kruiden om de kwade dampen op afstand te houden. Waar die pest vandaan kwam, dat wist men niet. Het werd gezien als een straf van God voor de misdragingen van de mens. Zie de metafoor naar nu. Of het God is die ons straft laat ik in het midden, maar COVID-19 is wél mede een gevolg van menselijk handelen en dan met name onze handelwijze ten opzichte van de aarde: houtkap en ontbossing, uitputting van gronden, industrialisatie, stikstof en klimaatveranderingen, fossiele brandstoffen, kortom moeder aarde raakt uitgeput en onze misdragingen lokken dit soort pandemieën uit. In de 14de eeuw werd de toenmalige bevolking van Europa gehalveerd als gevolg van die zwarte dood. Allerlei heiligen werden aangeroepen om de nood te lenigen. Met name St. Sebastianus, de man met de pijlen in zijn lichaam was zeer populair. Ik wist dat Sebastiaan een tot het Christendom bekeerd Romeins soldaat was (ergens 3de eeuw na Christus). De keizer van Rome pikte dat niet, liet hem arresteren en op het Marsveld met pijlen doorboren. Toen Sebastiaan begraven moest worden, bleek hij nog te leven. Hij werd door een vrouw opgeknapt maar opnieuw gearresteerd en nu succesvol doodgeknuppeld. Sebastiaan blijkt echter ook een zogenoemde pestheilige te zijn waarbij de pijlen metafoor zijn voor de pestbuilen die Sebastiaan dan wist te weerstaan. En zo wandel je door de geschiedenis van de pest waarvan de bacterie die de ziekte veroorzaakt uiteindelijk in 1894 werd ontdekt. Net als vermoedelijk COVID-19 is de pest een voorbeeld van een zoönose ofwel een van dier op mens overgebrachte ziekte, in geval van de pest is de drager ervan vlooien. Zo doe je heel wat weetjes op in deze prachtig vormgegeven tentoonstelling die daarmee niet alleen mooi, maar ook heel leerzaam is. Een aanrader dus. Bovendien stemt deze expositie tot nadenken en reflectie op het menselijk handelen.

  Bezocht op 9 jul. 2021

 • Karel
  Karel • 22 feb. 2019

  Museum het Valkhof toont n.a.v. van de 75ste herdenking van het bombardement op Nijmegen de schilderijen en tekeningen van de Oostenrijkse Ceija Stojka (1933-2013). Ceija was een Roma en daarom belandde ze met haar familie in Auschwitz, Bergen-Belsen en Ravensbrück. Als door een wonder overleefde ze samen met haar moeder, zusje en broertje deze nachtmerrie. In de jaren 80 ging ze haar herinneringen tekenen en schilderen en schreef er gedichten en verhalen bij. Ceija Stojka is autodidact. Haar schilderijen en tekeningen ontberen iedere academische invloed, ze zijn puur naïef, maar juist daardoor des te indringender. De expositie begint met de verbeelding van het nomadische Romaleven dat in het middelste deel wordt afgesneden door de gevangenschap in de kampen. Hoewel Ceija niets kon vergeten, heeft ze haar levensvreugde nooit verloren. Daarom eindigt de expositie in een knalgeel geverfde ruimte met schilderijen van zonnebloemen. Voor de Roma zijn zonnebloemen de verbeelding van de hoop.

 • N
  Nienke • 4 sep. 2018

  Het Valkohfmuseum is een prima museum in een strak, momdern gebouw. In het museum zijn gevarieerde tentoonstellingen te zien over de Romeinen in de streek, maar ook diverse kunsttentoonstellingen. Hoe interessant het museum is ligt aan de actuele tijdelijke tentoonstelling. Bekijk dus eerst even of de huidige tentoonstellingen je interessant lijken!

 • Retno
  Retno • 19 jan. 2016

  Bij deze beoordeling is geen recensie geschreven.

 • K
  Kaz • 12 okt. 2015

  Bij deze beoordeling is geen recensie geschreven.

 • Peter
  Peter • 11 okt. 2015

  Bij deze beoordeling is geen recensie geschreven.

 • Tim
  Tim • 9 okt. 2015

  Leuk museum met interessante tentoonstellingen. Een leuke toevoeging aan een weekendje Nijmegen!

 • Geaggregeerde beoordeling

  Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Museum Het Valkhof bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Museum Het Valkhof te beoordelen.