Rijksmuseum Twenthe en de collectie

Rijksmuseum Twenthe
Bron

Rijksmuseum Twenthe is een museum voor oude en moderne beeldende en toegepaste kunst. In het museum komen werken van de Middeleeuwen tot het heden in een ongebroken lijn aan bod. De collectie bestaat uit ruim achtduizend objecten. Er zijn ieder jaar zo’n tien exposities met als uitgangspunt de vaste collectie. Achter het museum staat een Twents los hoes uit de 18e eeuw, waar een vaste tentoonstelling over de vuurwerkramp te zien is.

Kunst & Design  Kunst & Design Moderne kunst Renaissancekunst & Vroegmoderne kunst Middeleeuwse kunst & Vroegrenaissance kunst

Rijksmuseum Twenthe
Lasondersingel 129-131
7514 BP Enschede

Bezoekersinformatie Rijksmuseum Twenthe

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag
11:00 – 17:00
Woensdag
11:00 – 17:00
Donderdag
11:00 – 17:00
Vrijdag
11:00 – 17:00
Zaterdag
11:00 – 17:00
Zondag
11:00 – 17:00

1 januari(Nieuwjaarsdag) Gesloten
25 december(1e Kerstdag) Gesloten

Toegangsprijzen

0 – 17Gratis
18+€ 11,00
MuseumkaartGeldig
CJP-pas€ 7,00
RembrandtkaartGeldig
Groepen vanaf 10 personen€ 7,00
Leden RMT BusinessclubGratis
Studenten€ 7,00
Studenten van ArtEZ Enschede/AKI/UT/Saxion EnschedeGratis
Vrienden Rijksmuseum TwentheGratis

Faciliteiten

Museum­winkel
Parkeer­plaats
Koffie
Creditcard
Restaurant

Locatie & Kaart

Lasondersingel 129-131, Enschede

Ontdek alle musea in Enschede

Recensies van Rijksmuseum Twenthe

Er zijn 3 beoordelingen van Rijksmuseum Twenthe.

 • Karel
  Karel • 29 dec. 2018

  Nog tot 6 januari is hier de expositie Lief en leed te zien over familieportretten uit de 17 en 18de eeuw van Hollandse families. Op zich niet eens zo opmerkelijk, hoewel er enkele staaltjes van Hollandse meesterkunst tussen hangen, maar ieder portret had zijn eigen ontroerende verhaal. Wat blijkt, ook toen werd al gefotoshopped. Want kindersterfte en sterfte van de moeder in het kraambed was hoog. Dus was de behoefte om de herinnering aan de overleden geliefden levend te houden groot. Zo gebeurde het al te vaak dat op de portretten van toen kinderen, echtgenoten, echtgenotes of ouders figureerden die al niet meer in leven waren. Zoals dat portretje van Gerard ter Borch die de ouders en hun 16 jarige zoon portretteert, maar de zoon is dan helaas overleden. De diepbedroefde ouders houden op deze manier de herinnering aan zoonlief levend. Of het portret van de familie van den Kerkckhoven, een kinderrijk gezin, maar van de tien kinderen die op het schilderij staan, is de helft niet meer in leven. Ook leeftijden werden verdoezeld omdat bijvoorbeeld de geportretteerde echtgenoot al niet meer op aarde was en de schilder dus moest teruggrijpen op een ouder portret van jaren geleden. Heel mooi is het bekende portret van het meisje in de blauwe jurk uit het Rijksmuseum Amsterdam dat nu in Twenthe weer met haar ouders is verenigd. Behalve de mooie verhalen laat de tentoonstelling ook de rijkdom van de Hollandse schilderkunst zien en geeft het een fascinerend kijkje in de familiegeschiedenis.

  Bezocht op 7 dec. 2018

 • K
  Kaz • 2 mrt. 2017

  Op een regenachtige zondagmiddag heb ik dit museum bezocht. En ik was niet de enige: op de prachtige en voor Nederland unieke expositie met werken uit de renaissance kwamen veel mensen af. Desondanks was het goed toeven in dit museum. De audiotour is een fijne en welkome toevoeging, omdat je zo je ogen op de werken kunt houden in plaats van dat je het grootste deel van je tijd kwijt bent met het lezen van bordjes.

  Ook de tentoonstelling met creaties van Sylvia B. was erg bijzonder en is zeker een bezoek waard. Het uitstapje was compleet na in het restaurant een heerlijk Italiaans tomatensoepje te hebben gegeten.

  Bezocht op 26 feb. 2017

 • Geaggregeerde beoordeling

  Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Rijksmuseum Twenthe bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Rijksmuseum Twenthe te beoordelen.