1 mei 2015 – 7 dec. 2015

Tentoonstelling '100 jaar veiling - Van CVV tot ZON' in Museum De Locht

Op de vruchtbare grond bij de Maas werden al rond 1840 groenten geteeld. De telers brachten de producten met een hondenkar naar de markt. In de loop van de volgende decennia werd het proces van telen, transporteren en verkopen meer gestroomlijnd en efficiënter ingericht. Tussenhandelaren en vervoerders breidden de verkoop uit naar Duitsland. De functie van commissionair deed zijn intrede.

In 1883 werd een Landbouw Casino opgericht om de verkoop van groenten op de Duitse markt beter te stroomlijnen. Er werd daardoor meer samengewerkt en de handel werd doeltreffender.

Er was echter een bepaald wantrouwen ten aan zien van de commissionairs. Werden de verdiensten wel goed verdeeld? In die sfeer kwam men in 1908 tot de oprichting van een veiling: de Venlose Veiling Vereniging (VVV). Het werd een overzichtelijke gang van zaken. De veiling verkoopt producten van de tuinder. Na aftrek van kosten betaalt de veiling de tuinder voor zijn waar. Het instellen van de veiling was een groot succes en de omzet steeg snel.

Meer informatie

Museum De Locht Bron