Vaste tentoonstelling

Tentoonstelling 'Mariniers 010' in Mariniersmuseum

Het Mariniersmuseum toont met deze expositie de relatie tussen het Korps Mariniers en de stad.

Het openblijven van de Van Ghentkazerne is voor het Mariniersmuseum aanleiding geweest om een expositie te maken over de relatie tussen het Korps Mariniers en de stad Rotterdam. De burgemeester van Rotterdam heeft een belangrijke rol gespeeld om de Van Ghentkazerne, die in het kader van een bezuinigingsoperatie zou moeten sluiten, toch open te houden.

De band tussen stad en mariniers dateert van 1665 toen de eerste zeesoldaten werden geplaatst op schepen van de Rotterdamse Admiraliteit. In de meidagen van 1940 verdedigden de mariniers de noordoever rond de Maasbruggen, pal tegenover de plek waar nu het Mariniersmuseum aan de Wijnhaven is gevestigd.

De expositie ‘Marinier 010, thuisbasis Rotterdam’ bestaat uit drie thema's : Oostplein, Mei 1940 en Middenin de stad. Het eerste deel van de expositie vertelt de vooroorlogse geschiedenis van de mariniers - van de Admiraliteit op de Maze tot en met het beeld van de marinier op het Oostplein. Ook worden recent ontdekte en unieke beelden van mariniers in Rotterdam uit 1938 van de vorige eeuw getoond.

Het thema 'Mei 1940' toont de strijd van de mariniers aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Per dag, tot en met het bombardement van 14 mei, wordt aan de hand van persoonlijke verhalen van mariniers verteld over die strijd. Ook zijn er videobeelden die het verhaal van zowel Nederlandse als Duitse zijde belichten.

De recente geschiedenis van het Korps Mariniers in Rotterdam wordt verteld in het laatste deel van de expositie 'Middenin de stad'. Waarin onder andere de terugkeer van de mariniers in 1946, de Rotterdamse hulp aan mariniers in Nederlands-Indië, Perron 0, de perikelen rondom de Van Ghentkazerne tot en met het sjouwen van fietsen in de Maastunnel aan de orde komen.

De tentoonstelling ‘Marinier 010, thuisbasis Rotterdam’ wordt ingeleid met een videofilm waarin burgemeester Aboutaleb, directeur Arjen Littooij van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de Rotterdamse trambestuurder Martin Kreuger, Fred Marree namens Begraafplaats Crooswijk en voorzitter Kees Vrijdag van het 14 Mei-comité vertellen over de relatie tussen Rotterdam(mers) en de mariniers.

Meer informatie

Mariniersmuseum