Bron
12 feb. 2017 – 21 mrt. 2017

Tentoonstelling 'Stadsverlichting Deventer' in Museum Geert Groote Huis

Op zondagmiddag 12 februari start het kunstproject ‘Stadsverlichting Deventer’ in en rond het Museum Geert Groote Huis. Centraal staat hierbij het werk van 8 dichters op het Lamme van Dieseplein en van 8 kunstenaars in het museum. Het project duurt tot en met 21 maart. De dichtregels op het plein zijn dagelijks te bewonderen, de tentoonstelling in het Geert Groote Huis is geopend van woensdag tot en met zondag.

Insluiten in plaats van uitsluiten
Het woord stadsverlichting kun je letterlijk en figuurlijk opvatten. Daardoor krijgt het een zekere speelsheid en is het een opening naar verschillende betekenissen. Een verlichte geest klinkt misschien hoogdravend, maar in de huidige tijd lijkt de behoefte te groeien tot verandering. Andere normen en waarden. Insluiten in plaats van uitsluiten. Uitgaan van dat wat nodig is. Vertrouwen op intuïtie en meer vrouwelijke eigenschappen in de mens. Het is een proces van bewustwording, van het afpellen van laagjes met overtuigingen. Iets wat iedereen voor zich moet doen, maar waarin we elkaar wel kunnen versterken en inspireren.

Krijnie Beyen
Stadsverlichting is van oorsprong een initiatief van Tijn Touber. Hij wil hiermee een cultuur van geestelijke verlichting stimuleren. Krijnie Beyen heeft het naar Deventer vertaald en zij is de stuwende kracht achter het project. Krijnie is ondernemend kunstenaar en begeleider van systemische opstellingen. Zij combineert haar beeldende werk met het organiseren van zinvolle kunstprojecten. Het begint ermee, volgens Krijnie, dat iedereen de verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen leven en leefomgeving. Door Stadsverlichting Deventer hoopt zij mensen hiertoe te inspireren.

Dichters en beeldend kunstenaars
U kunt zich vanaf 12 februari laten inspireren door de dichtregels en gedichten van Ali Şerik, Caro Pieck, Ger Bos, Hans Andreus, Heleen Bosma, Johanneke ter Stege, Liesbeth Gerlofsma en Wibo Kosters. En de visies op het thema Stadsverlichting van de beeldend kunstenaars: Corine van der Werf, Elise van der Linden, Harco Rutgers, Heleen Simons, Judith Hofmann, Mark Kramer, Robert Roelink en Theo van Delft bewonderen in de gewelfkelder van het museum.

Wanneer kunt u terecht?
De gedichten op en in etalages rond het Lamme van Dieseplein zijn altijd toegankelijk. Het Museum Geert Groote Huis is geopend van woensdag tot en met zaterdag, van 11.00 uur tot 16.00 uur. Op zondag openen we om 13.00 uur de deuren en sluiten ze weer om 16.00 uur. De toegangsprijs is 5,= euro per persoon, inclusief Virtual Reality belevenis.

Het gedicht van Ali Şerik
Een van de gedichten waarvan een deel te zien is op het Lamme van Dieseplein is het gedicht ‘In het jaar van de haan’ door Ali Şerik:

Wat te doen als het licht van de avond wordt afgenomen ook het licht in het huis
de lamp er is nog
stroom voldoende in het stopcontact
maar de lamp doet het niet
de televisie springt aan, alleen maar geluid
nog nooit lag een stad in het donker zo wakker

Wat te doen als het licht van de straatverlichting
wordt afgenomen, de maan er ook niet is
je luistert en je hoort het gezoem van de lantarens
zelfs de auto’s doen het maar geen enkele lamp brandt je wilt met een kaars in je auto in het donker rijden zodat tegenliggers je toch kunnen zien
ook de kaars brandt zonder licht en de bijenwas smelt

Wat te doen als het licht van de sterren wordt afgenomen zaklampen doen het niet, telefoons zonder licht
een beller aan de andere kant schreeuwt
is bij jullie de zon al op
wat te doen als er geen licht meer is
geen licht, geen licht in het donker
je zal maar wonen in Palmyra in het jaar van de haan

© Ali Şerik

Museum Geert Groote Huis
Lamme van Dieseplein 4, 7411 LX Deventer
info@geertgrootehuis.nl
www.geertgrootehuis.nl

Meer informatie

Museum Geert Groote Huis Bron