Bron
1 okt. 2021 – 27 mrt. 2022

Tentoonstelling 'Willem van de Velde & Zoon' in Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum presenteert een overzichtstentoonstelling over vader en zoon Willem van de Velde, twee toonaangevende zeeschilders in de zeventiende eeuw met elk een eigen specialisme: pentekening & olieverfschilderij. De tentoonstelling neemt je mee in de maritieme wereld van de Van de Veldes en voert je langs ruwe schetsen, kalme zeegezichten, dramatische stormen en monumentale zeeslagen.

De tentoonstelling Willem van de Velde & Zoon belicht het familiebedrijf van de Van de Veldes, hun oog voor detail en sfeer, hun enorme vakmanschap en het ‘oorlogscorrespondentschap’ van vader Willem. De kunstwerken variëren van ruwe potloodschetsen tot minutieuze tekeningen op schilderijformaat en van dramatische scènes van stormen en zeeslagen, rustgevende scheepsportretten tot monumentale wandtapijten. Niet eerder bracht het Scheepvaartmuseum zóveel objecten van beide schilders uit de rijke eigen collectie en bruiklenen bijeen.

Willem van de Velde de Oude en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge beschikten naast een enorme dosis virtuoos talent, over inventiviteit én ondernemerschap. Dit bepaalde mede een belangrijk deel van hun succes. Beiden hadden een eigen specialisme: de vader blonk uit in uiterst gedetailleerde pentekeningen en de zoon in sfeervolle olieverfschilderijen. Hun ondernemingszin bezorgde de Van de Veldes zelfs een internationaal netwerk: ze werkten voor admiralen, prinsen en koningen. Toen de Nederlandse kunstmarkt in het ‘Rampjaar’ van 1672 instortte gingen vader en zoon in op een oude uitnodiging van de Engelse koning Charles II om aan zijn hof te werken. De Van de Veldes kwamen in koninklijke dienst en kregen een atelier in het paleis van Greenwich bij Londen. Ook in Engeland werden ze buitengewoon succesvol.

Willem van de Velde de Oude was vaak zelf bij grote gevechten op zee aanwezig. Hij kreeg daartoe een klein zeilschip (‘galjoot’) waarin hij door een schipper werd rondgevaren, tussen de enorme oorlogsschepen door. Op papier schetste hij de gevechtshandelingen en maakte daarbij ook aantekeningen om later in zijn atelier gedetailleerd uit te kunnen werken.

In de tentoonstelling zijn werken te zien uit binnen- en buitenlandse collecties. Grote musea als het Rijksmuseum, het Mauritshuis en het National Maritime Museum in Greenwich en The National Gallery in Londen verlenen hun medewerking aan de tentoonstelling. Ronduit bijzonder zijn twee enorme wandtapijten die in opdracht van de Engelse koning werden geweven, het ontwerp was afkomstig van Willem van de Velde de Oude.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Willem van de Velde & Zoon bij uitgeverij Thoth. Daarnaast is er een publieksprogramma rondom de tentoonstelling met onder meer lezingen, rondleidingen en een studiereis. Er is een audiotour bij de tentoonstelling waarin uiteenlopende gasten samen met kunstenaar en presentator Lucas De Man reflecteren op het werk van de Van de Veldes.

Zie ook www.hetscheepvaartmuseum.nl/vandevelde.

Meer informatie

Het Scheepvaartmuseum Bron