Cornelis Kruseman Stichting en de collectie

Cornelis Kruseman Stichting
Bron

De Stichting Cornelis Kruseman is een stichting zonder winstoogmerk. Ze conserveert, verzamelt en maakt zichtbaar het werk van Cornelis Kruseman. Grondlegger is mw. Ising, een nazaat van Johannes Kruseman, een broer van de schilder. Naast haar vermogen laat zij enkele werken van cornelis Kruseman na. De collectie is inmiddels gegroeid dankzij schenkingen en aankopen en telt een kleine 30 werken.

Kunst & Design  Kunst & Design

Cornelis Kruseman Stichting
Lange Vijverberg 16
2513 AC Den Haag
Advertentie

Bezoekersinformatie Cornelis Kruseman Stichting

Openingstijden

De collectie is ondergebracht in een statig pand aan de Lange Vijverberg en kan gewoon worden bezocht. De collectie is enkel te bezichtigen op afspraak via het secretariaat van de Stichting:

Toegangsprijzen

0+Gratis

Faciliteiten

We hebben geen informatie over de faciliteiten van Cornelis Kruseman Stichting.

Locatie & Kaart

Lange Vijverberg 16, Den Haag

Ontdek alle musea in Den Haag

Tentoonstellingen

Er zijn geen tentoonstellingen in Cornelis Kruseman Stichting gevonden.

Recensies van Cornelis Kruseman Stichting

Er is 1 beoordeling van Cornelis Kruseman Stichting.

  • Karel
    Karel • 17 mei 2022

    De Stichting Cornelis Kruseman is een stichting zonder winstoogmerk. Ze conserveert, verzamelt en maakt zichtbaar het werk van Cornelis Kruseman. Grondlegger is mw. Ising, een nazaat van Johannes Kruseman, een broer van de schilder. Naast haar vermogen laat zij enkele werken van Cornelis Kruseman na. De collectie is inmiddels gegroeid dankzij schenkingen en aankopen en telt een kleine 30 werken. De collectie is ondergebracht in een statig pand aan de Lange Vijverberg en kan gewoon worden bezocht. Je moet er wel iets voor doen, namelijk een afspraak maken. Je zou denken dat het een drempel is. "Niet", aldus Frans Sonneveldt, voorzitter van de stichting Kruseman Collectie. “De mensen die hier komen, komen uit echte interesse.” De ontvangst is dan ook hartelijk en persoonlijk. Onder het genot van een kopje koffie sprak ik genoeglijk met Frans Sonneveldt over kunst in het algemeen en Kruseman in het bijzonder. En dat in een unieke ambiance, namelijk omgeven door een dertigtal werken van de meester zelf. Mooier kun je het niet hebben.

    Kruseman wordt in 1797 in Amsterdam geboren. Daar krijgt hij les aan de Tekenacademie en wint medailles en daarmee erkenning. Hij is al jong best beroemd. Hij woont en werkt een tijdje in Rome. In 1824 strijkt hij in Den Haag neer. Hij maakt veel portretten, ook van leden van de koninklijke familie. Ook historiestukken, erg populair in de 19de eeuw behoren tot zijn werkzaamheden. Zijn werk is op en top romantiek. De portretten doen soms wat ‘zoet’ aan, ze zijn hoe dan ook van hoge kwaliteit, verfijnd en nauwkeurig. Zijn stadsgezichten en landschappen daarentegen hebben soms een heel impressionistische en vlotte toets, die stijl had hij kennelijk ook in zich. Daardoor doen deze stukken soms nog heel modern aan. Kruseman was een vakman, dat is wel duidelijk.

    Bezocht op 13 mei 2022

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Cornelis Kruseman Stichting bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Cornelis Kruseman Stichting te beoordelen.