Het Spoorwegmuseum en de collectie

Het Spoorwegmuseum
Bron

Het Spoorwegmuseum is gevestigd in het Maliebaanstation uit 1874. Het museum is een museaal attractiepark waar het verhaal verteld wordt van bijna 175 jaar spoorwegen in Nederland. De collectie van het museum bestaat onder meer uit stoomlocomotieven, diesellocomotieven, elektrische locomotieven, treinstellen, rijtuigen en trams. Het museum is opgedeeld in verschillende werelden. Via deze werelden maakt de bezoeker een reis door de geschiedenis van spoorwegen. De presentatie is gericht op een groot publiek met kinderen.

NLNederlands Spoorwegmuseum

Geschiedenis & Antropologie  Geschiedenis & Antropologie Wetenschap & Technologie  Wetenschap & Technologie Spoorweg

Het Spoorwegmuseum
Maliebaanstation 16
3581 XW Utrecht

Bezoekersinformatie Het Spoorwegmuseum

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag
10:00 – 17:00
Woensdag
10:00 – 17:00
Donderdag
10:00 – 17:00
Vrijdag
10:00 – 17:00
Zaterdag
10:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Maandagen tijdens alle schoolvakanties geopend

1 januari(Nieuwjaarsdag) Gesloten
27 april(Koningsdag) Gesloten
5 april(1e Paasdag) Geopend
6 april(2e Paasdag) Geopend
24 mei(1e Pinksterdag) Geopend
25 mei(2e Pinksterdag) Geopend
25 december(1e Kerstdag) Geopend
26 december(2e Kerstdag) Geopend

Toegangsprijzen

4 – 12€ 17,50
13+€ 17,50
MuseumkaartGeldig

Faciliteiten

Rolstoel­toegankelijk
Museum­winkel
Parkeer­plaats
Koffie
Creditcard
Restaurant

Locatie & Kaart

Maliebaanstation 16, Utrecht

Ontdek alle musea in Utrecht

Recensies van Het Spoorwegmuseum

Er zijn 8 beoordelingen van Het Spoorwegmuseum.

 • J
  Johanna • 25 okt 2021

  Fantastisch! Met drie kleinkinderen( 7,9,9 jaar oud) een hele fijne dag gehad. We waren er vroeg en startten met de attracties die vaak vol zijn, de stalen monsters en de vuurproef. De stalen monsters waren favoriet, drie rondes, afwisselend met opa en oma. Om 11 uur een erg boeiende theatervoorstelling over de Oriënt-Express bijgewoond. In het tech-lab een eigen trein ontworpen en geslaagd voor het diploma! Nieuw voor ons was ‘de beladen wagon’, mooie aanvulling! We komen zeker weer terug!

  Bezocht op 25 okt 2021

 • W
  Wouter • 20 mrt 2020

  Ik had met een kennis naar de model treinen expo willen gaan en een kaartje gekocht en betaald met iDeal. Vanwege de Corona crisis was het museum gesloten, doch ze weigeren om mijn geld terug te geven. Een “directie beslissing”. Wat is dat voor directie die niet levert en je wel je geld afhandig maakt? Nooit meer een kaartje van tevoren kopen!

  Bezocht op 13 mrt 2020

 • M
  Marco • 26 mrt 2019

  Het spoorwegmuseum is een mix van museum en entertainment. Er valt veel te zien op gebied van spoorwegen, maar verwacht geen heel diepgaande collectie en informatie. En er zijn verschillende leuk opgezette werelden met attracties voor jong en oud, maar verwacht geen Efteling-achtige achtbanen. In het museum is veel te zien, maar zeker ook op het buitenterrein, waar je vrij rond kunt lopen tussen te treinen, rails en faciliteiten rondom het museumstation. Oh, en kom niet met de auto, het museum heeft geen heel groot parkeerterrein. Naar het spoorwegmuseum ga je uiteraard met de trein :)

  Bezocht op 6 mrt 2019

 • S
  Sander • 27 jul 2018

  Erg mooi en leuk museum en fijn te bereiken met de trein. Het museum is groots opgezet met erg mooie oude treinen van stoom tot elektrisch en modeltreinen. Leerzaam en leuk voor jong en oud. Zeker een aanrader!

 • G
  G • 5 jan 2018

  We moesten einden rijden om onze auto een plekje te geven en daar ook nog 3x zoveel voor betalen dan voorgesteld op de site. Het was waanzinnig druk, niet om door te komen. Verder bleek het geen museum te zijn, maar een attractiepark met het thema 'treinen'. We hebben niets over treinen geleerd. Er waren maar enkele attracties (te weinig, met het oog op de toegangsprijs) en voor elk stond een rij van drie kwartier, minstens. Allemaal teleurgestelde kindertjes. En grote mensen... Zelfs voor het toilet moest je in de rij. Daarbij moest je soms nog bijbetalen voor attracties, zoals schminken. Positief punt is dat er genoeg tafeltjes stonden waar je even kunt gaan zitten.

  Bezocht op 5 jan 2018

 • Maarten
  Maarten • 19 jan 2016

  Bij deze beoordeling is geen recensie geschreven.

 • Anne
  Anne • 2 nov 2015

  Ik houd erg van het reizen met de trein, dus dit is echt een museum voor mij. Het Spoorwegmuseum is een erg leuk en mooi museum met veel oude locomotieven. Er wordt een mooi overzicht gegeven van de trein door de jaren heen. Met slecht weer is het museum ook prima te bezoeken door de vele overdekte ruimtes.

 • Geaggregeerde beoordeling

  Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Het Spoorwegmuseum bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Het Spoorwegmuseum te beoordelen.