Dordrechts Museum en de collectie

Dordrechts Museum
Bron

Het Dordrechts Museum is gevestigd in het voormalige krankzinnigengesticht. Het museum, opgericht in 1842, is een van de oudste musea van Nederland. Het bezit een gevarieerde collectie van oude, moderne en hedendaagse kunst. Het beslaat ruim vierhonderd jaar Nederlandse schilderkunst: van werken uit de 16e eeuw tot hedendaagse kunst. Het museum bezit onder meer veel werk van Ary Scheffer, een van de grootste schilders uit Dordrecht. Ook heeft het werk van andere Dordtse schilders als Ferdinand Bol en Aelbert Cuyp. Daarnaast zijn er werken van onder anderen Armando, Karel Appel, Pyke Koch en jan Toorop te zien.

Kunst & Design  Kunst & Design Moderne kunst Hedendaagse kunst Renaissancekunst & Vroegmoderne kunst

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht

Bezoekersinformatie Dordrechts Museum

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag
11:00 – 17:00
Woensdag
11:00 – 17:00
Donderdag
11:00 – 17:00
Vrijdag
11:00 – 17:00
Zaterdag
11:00 – 17:00
Zondag
11:00 – 17:00

Op feestdagen gelden de reguliere openingstijden. Op tweede Paas-, Pinkster- en Kerstdag is het museum geopend. Het museum is gesloten op Koningsdag, eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Toegangsprijzen

0 – 18Gratis
19+€ 15,00
MuseumkaartGeldig
CJP-pas€ 6,00
RotterdampasGratis
RembrandtkaartGeldig
Cultuurkaart€ 6,00
DordtpasGratis
Groepen (vanaf 10 personen)€ 13,00
ICOMGratis
Studenten€ 6,00
VDMGratis

Faciliteiten

Rolstoel­toegankelijk
Museum­winkel
Parkeer­plaats
Koffie
Creditcard
Restaurant
Kindvriendelijk
Audiotour

Locatie & Kaart

Museumstraat 40, Dordrecht

Ontdek alle musea in Dordrecht

Recensies van Dordrechts Museum

Er zijn 3 beoordelingen van Dordrechts Museum.

 • Karel
  Karel • 28 sep. 2022

  Bij de term Wanderlust denk ik meteen aan schilders als Caspar David Friedrich of Alexander Wüst, schrijvers als Goethe, Rilke en Wilde. De 19de eeuw was de eeuw van romantiek en Weltschmerz. Een vaak nog onderbelichte periode in de kunst. Het Dordrechts Museum zet met de expositie Wanderlust de schijnwerper op reislustige Nederlandse kunstenaars. Avonturiers die de wijde wereld introkken wat in die tijd nog een hele onderneming was. Barend Cornelis Koekoek kon dankzij de nieuwe uitvinding die trein heet op reis langs de Rijn in Duitsland. Het resultaat zijn hoogromantische landschappen, soms met een Italiaans sausje. Italië was het doel van menig Europees grand tour die gegoede jongelingen ondernamen. Betzy Berg uit Noorwegen trouwde met de Nederlander Akersloot. Zij schilderde vol passie Noorse en Nederlandse zeegezichten. Op die verre reizen werd ook kennis vergaard over exotische flora en fauna, minitieus vastgelegd door Elizabeth Koning. Wanderlust is alleszins een reis naar Dordrecht plaats. Trouwens ook zonder Wanderlust is dit museum zeer aan te bevelen. Alleen al de vaste collectie met o.m. Aelbert Cuyp, Ferdinand Bol, George Breitner, Jac Maris, Jan Sluijters en zelfs Rembrandt zorgt voor een ontdekkingstocht van enkele aangename uren in dit prachtige museum.

  Bezocht op 27 sep. 2022

 • Annemijn
  Annemijn • 22 feb. 2017

  Een bezoekje aan de historische stad Dordrecht is goed te combineren met dit museum. Het museum heeft een zeer mooie collectie schilderijen. Dit in combinatie met leuke en fraaie tijdelijke tentoonstellingen maakt dit tot een erg fijn en leuk museum!

 • Geaggregeerde beoordeling

  Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Dordrechts Museum bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Dordrechts Museum te beoordelen.