Dordrechts Museum en de collectie

Dordrechts Museum
Bron

Het Dordrechts Museum is gevestigd in het voormalige krankzinnigengesticht. Het museum, opgericht in 1842, is een van de oudste musea van Nederland. Het bezit een gevarieerde collectie van oude, moderne en hedendaagse kunst. Het beslaat ruim vierhonderd jaar Nederlandse schilderkunst: van werken uit de 16e eeuw tot hedendaagse kunst. Het museum bezit onder meer veel werk van Ary Scheffer, een van de grootste schilders uit Dordrecht. Ook heeft het werk van andere Dordtse schilders als Ferdinand Bol en Aelbert Cuyp. Daarnaast zijn er werken van onder anderen Armando, Karel Appel, Pyke Koch en jan Toorop te zien.

Kunst & Design  Kunst & Design Moderne kunst Hedendaagse kunst Renaissancekunst & Vroegmoderne kunst

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht

Bezoekersinformatie Dordrechts Museum

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag
11:00 – 17:00
Woensdag
11:00 – 17:00
Donderdag
11:00 – 17:00
Vrijdag
11:00 – 17:00
Zaterdag
11:00 – 17:00
Zondag
11:00 – 17:00

Op feestdagen gelden de reguliere openingstijden. Op tweede Paas-, Pinkster- en Kerstdag is het museum geopend. Het museum is gesloten op Koningsdag, eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Toegangsprijzen

0 – 18Gratis
19+€ 15,00
MuseumkaartGratis
CJP-pas€ 6,00
RotterdampasGratis
RembrandtkaartGratis
DordtpasGratis
FriendsLottery VIP CARDGratis
Groepen (vanaf 10 personen)€ 13,00
ICOMGratis
Students 19 years and older€ 6,00
VDMGratis

Faciliteiten

Rolstoel­toegankelijk
Museum­winkel
Parkeer­plaats
Koffie
Creditcard
Restaurant
Kindvriendelijk
Audiotour

Locatie & Kaart

Museumstraat 40, Dordrecht

Ontdek alle musea in Dordrecht

Recensies van Dordrechts Museum

Er zijn 4 beoordelingen van Dordrechts Museum.

 • Karel
  Karel • 19 mei 2023

  Jan Veth was een Dordtse schilder (1864-1926) die niet alleen schitterende portretten schilderde en tekende, hij was ook kunstcriticus én een groot bewonderaard van Rembrandt. Niet zo gek als je ziet hoe geweldig de portretten van Veth zijn. Hij heeft goed gekeken naar Rembrandt. Veth ontwikkelde zich tot een veelgevraagd portrettist. Tout Nederland dat ertoe deed, klopte bij jan Veth aan voor een portret. Hoogegeleerde heren (toen nog vooral heren dus); maar ook zakenlieden, schrijvers en kunstenaars en ook het koninklijk huis wist Veth te vinden. Veth maakte het portret van een jonge koningin Wilhelmina en profil voor de eerste postzegel van de in 1898 ingehuldigde koningin. Hij maakte ook een ongewoon intiem portret van koningin-moeder Emma bezig met haar grote hobby, kantklossen. Overigens mochten ook minder bekende Nederlanders en vrienden zich verheugen in een portret door en van Jan Veth. Veth was overigens zelf zijn grootste criticus. Hij was niet snel tevreden en het tot stand komen van een portret kon soms lange tijd in beslag nemen. En dan nog bleef de twijfel aan Veth knagen. Virtuoos zijn ook zijn potlood en pentekeningen die vaak als voorstudies dienstdeden. Zo enorm gedetailleerd en hyperrealistisch en daarom zo prachtig dat je je als hedendaags toeschouwer afvraagt waarom de goede man aan zijn eigen talent twijfelde. Het oog van Jan Veth is een terechte ode van Dordrecht aan een groot talent uit deze stad aan de Merwede.

  Bezocht op 19 mei 2023

 • Karel
  Karel • 28 sep 2022

  Bij de term Wanderlust denk ik meteen aan schilders als Caspar David Friedrich of Alexander Wüst, schrijvers als Goethe, Rilke en Wilde. De 19de eeuw was de eeuw van romantiek en Weltschmerz. Een vaak nog onderbelichte periode in de kunst. Het Dordrechts Museum zet met de expositie Wanderlust de schijnwerper op reislustige Nederlandse kunstenaars. Avonturiers die de wijde wereld introkken wat in die tijd nog een hele onderneming was. Barend Cornelis Koekoek kon dankzij de nieuwe uitvinding die trein heet op reis langs de Rijn in Duitsland. Het resultaat zijn hoogromantische landschappen, soms met een Italiaans sausje. Italië was het doel van menig Europees grand tour die gegoede jongelingen ondernamen. Betzy Berg uit Noorwegen trouwde met de Nederlander Akersloot. Zij schilderde vol passie Noorse en Nederlandse zeegezichten. Op die verre reizen werd ook kennis vergaard over exotische flora en fauna, minitieus vastgelegd door Elizabeth Koning. Wanderlust is alleszins een reis naar Dordrecht plaats. Trouwens ook zonder Wanderlust is dit museum zeer aan te bevelen. Alleen al de vaste collectie met o.m. Aelbert Cuyp, Ferdinand Bol, George Breitner, Jac Maris, Jan Sluijters en zelfs Rembrandt zorgt voor een ontdekkingstocht van enkele aangename uren in dit prachtige museum.

  Bezocht op 27 sep 2022

 • Annemijn
  Annemijn • 22 feb 2017

  Een bezoekje aan de historische stad Dordrecht is goed te combineren met dit museum. Het museum heeft een zeer mooie collectie schilderijen. Dit in combinatie met leuke en fraaie tijdelijke tentoonstellingen maakt dit tot een erg fijn en leuk museum!

 • Geaggregeerde beoordeling

  Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Dordrechts Museum bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Dordrechts Museum te beoordelen.