Hof van Nederland en de collectie

Hof van Nederland
Bron

Het Hof van Nederland is een museum op de plek waar in 1572, tijdens de eerste Vrije Statenvergadering, de basis werd gelegd voor de vrijheid van Nederland. Het museum neemt de bezoeker mee van de middeleeuwen tot nu. Aan de hand van zes thema’s wordt de geschiedenis verteld van Dordrecht in de Middeleeuwen, de Sint Elisabethsvloed in 1421 waarbij de Biesbosch werd gevormd, de gilden en het stadsbestuur in de 16e en 17e eeuw, de Eerste Vrije Statenvergadering, de Synode van Dordrecht, die de aanzet gaf tot de Statenbijbel, en de industrialisering in de 19e en 20e eeuw.

Geschiedenis & Antropologie  Geschiedenis & Antropologie Lokaal Divers Kinderen Archeologie Historisch huis Volkenkunde Film Religieus gebouw

Hof van Nederland
Hof 6
Dordrecht
3311 XG Dordrecht

Bezoekersinformatie Hof van Nederland

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag
11:00 – 17:00
Woensdag
11:00 – 17:00
Donderdag
11:00 – 17:00
Vrijdag
11:00 – 17:00
Zaterdag
11:00 – 17:00
Zondag
11:00 – 17:00

Op Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag is het museum geopend van 11:00 – 17:00 uur. Op Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is Het Hof van Nederland gesloten.

Toegangsprijzen

0 – 18Gratis
19+€ 12,50
MuseumkaartGeldig
CJP-pas€ 5,00
RotterdampasGratis
DordtpasGratis
Studenten€ 5,00

Faciliteiten

Museum­winkel
Kindvriendelijk
Rolstoel­toegankelijk
Koffie
Restaurant
Audiotour

Locatie & Kaart

Hof 6, Dordrecht

Ontdek alle musea in Dordrecht

Recensies van Hof van Nederland

Er is 1 beoordeling van Hof van Nederland.

  • Karel
    Karel • 28 sep. 2022

    Hof van Nederland in Dordrecht is een relatief nieuw museum. Het focust op vrijheid en wat dit betekent in onze tijd. Aanleiding hiervoor is de historische Statenvergadering waar voor het eerst uitgesproken werd dat de Nederlanden moesten opstaan tegen de Spaanse overheersing. Dat gebeurde in 1572. Willem van Oranje bestendigde hier zijn positie als stadhouder en voorvechter van vrijheid van geloof. Het museum zet je aan het denken over wat voor jou vrijheid betekent. Het museum zou eigenlijk een verplichting moeten zijn voor iedere Nederlandse brugklasser. Maar ook oudere generaties kunnen nog eens lering trekken uit de geschiedenis. Hof van Nederland vertelt ons wat onderdrukking teweegbracht, niet alleen tijdens het bewind van Philips II. Ook de Franse overheersing komt aan bod, evenals de tweede wereldoorlog. En het laat zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, vrijheid is iets dat bevochten moet worden, vervolgens moet worden gekoesterd en gedeeld en vooral ook moet worden onderhouden, iedere dag opnieuw, zeker nu!!

    Bezocht op 27 sep. 2022

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Hof van Nederland bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Hof van Nederland te beoordelen.