Zoek je activiteiten in de buurt van Museum Catharijneconvent?
Vind de beste deals! 👉

Museum Catharijneconvent en de collectie

Museum Catharijneconvent
Bron

Museum Catharijneconvent is gevestigd in een middeleeuws klooster uit de 15e eeuw. Het is gewijd aan het heden en verleden van het christendom in Nederland. Aan de hand van eeuwenoude en hedendaagse kunst en diverse andere objecten wordt het verhaal van het christendom verteld. De vaste collectie is zeer divers en bestaat onder meer uit schilderijen van meesters als Rembrandt, goud en zilver, beelden van heiligen, Mariabeelden, oude manuscripten, rozenkransen en videokunst.

Geschiedenis & Antropologie  Geschiedenis & Antropologie Kunst & Design  Kunst & Design Religie Middeleeuwse kunst & Vroegrenaissance kunst Religieus gebouw

Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht
Advertentie

Bezoekersinformatie Museum Catharijneconvent

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag
10:00 – 17:00
Woensdag
10:00 – 17:00
Donderdag
10:00 – 17:00
Vrijdag
10:00 – 17:00
Zaterdag
11:00 – 17:00
Zondag
11:00 – 17:00

Feestdagen: 11:00 - 17:00
27 april(Koningsdag) Gesloten

Toegangsprijzen

0 – 5Gratis
6 – 17€ 7,00
18 – 64€ 14,00
65+€ 12,50
MuseumkaartGeldig
CJP-pas€ 7,00
RembrandtkaartGeldig
CKV€ 7,00
ICOMGratis
IKTGratis
U-pasGratis
Vrienden van het CatharijneconventGratis

Faciliteiten

Rolstoel­toegankelijk
Museum­winkel
Parkeer­plaats
Koffie
Creditcard
Restaurant
Advertentie

Locatie & Kaart

Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

Ontdek alle musea in Utrecht

Advertentie

Recensies van Museum Catharijneconvent

Er zijn 4 beoordelingen van Museum Catharijneconvent.

 • Frans
  Frans • 14 mei 2016

  Speciaal voor Franciscus het Catharijne Convent bezocht. Is altijd een boeiend museum met veel kunstschatten. Dit keer staat Franciscus van Assisi centraal. Bij het begin van de expositie is een video projectie met een zeer boeiende inleiding door Henk van Os. Hierna kun je door de tentoonstelling dwalen en je vergapen aan beelden en schilderijen waarvan de kwaliteit wisselend is. Via de tekstborden kom je heel wat te weten over Franciscus en zijn tijd, zo rond 1200. Ook dat dierendag, 4 oktober, de dag van St.Franciscus, aan hem is gekoppeld sinds 1929.

  Bezocht op 20 mrt. 2016

 • Inge
  Inge • 16 mrt. 2016

  Het Catharijneconvent is een heerlijke onderdompeling in de geschiedenis van het christendom in Nederland. Een goede gemixte opstelling waar kunst en geschiedenis elkaar aanvullen en een interessant verhaal vertellen.

 • Marianne
  Marianne • 17 jan. 2016

  Museum Catharijneconvent in een monumentaal gebouw houdt de geschiedenis levendig op een voor jong en ouder toegankelijke manier. Dat bewijst ook de tijdelijke tentoonstelling: 'De heksen van Bruegel'. Boerenkermis, boerendans, boerenbruiloft, het zijn onderwerpen op schilderijen waardoor Pieter Bruegel in de zestiende eeuw bekend werd. Met palet en penseel vereeuwigde deze kunstenaar landschappen, religieuze voorstellingen en hellestukken. In de samenleving van Bruegels tijd zijn een aantal aspecten van belang, zoals het dagelijkse leven van de adel en het gewone volk, religie en wetenschap. De wereld was volop in beweging. De ontdekking van de Nieuwe Wereld was alom merkbaar. De godsdienst verloor haar monopoliepositie. De Nederlanden kwamen in opstand tegen de Spaanse landheer en zijn genadeloze bewind.

  Museum Catharijneconvent heeft in deze tentoonstelling een tweetal van Bruegels prenten opgenomen. 'Jacobus bij de tovenaar' en 'De val van het kwaad' zijn een verbeelding van het slechte. Het was uit den boze om destijds een afwijkende leefwijze te hebben of een andere religieuze overtuiging. Zowel de katholieke kerk als de politieke machthebbers voerden als sinds de dertiende eeuw een harde strijd tegen alles wat niet strookte met de norm. Regelmatig werden straffen opgelegd zoals opsluiting, foltering, verbanning en terechtstelling. De expositie in Museum Catharijneconvent die deze maand nog te bezichtigen is, is hiervan ondanks het beladen onderwerp door de samenstelling een aantrekkelijke afspiegeling.

  De symbooltaal van Pieter Bruegel bestaat uit een bezem, heksenketel, haard en kat. Tovenarij is bij hem de bezwering van een duivelse daad of noem het kattenkwaad. Het Bruegeliaanse gedachtegoed was ook van invloed op werk van tijdgenoten. Heel handig om hier meer over te weten is het tekstboekje bij de expositie. Breugel inspireert al eeuwen lang vele kunstenaars. Hij heeft een groot stempel gedrukt op de verdere ontwikkeling van de Vlaamse kunst in de late zestiende en de vroege zeventiende eeuw. Zijn werk was bepalend voor de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst en het genre. Bruegel verbeeldde spreekwoorden, zo ook deed Adriaen van de Venne dit met 'Vrouwen vechten om de broek', een kostelijk voorbeeld van strijd tussen seksen. Een topstuk is ook: 'Rommelpotspeler' van Petrus Stavenerus. Het laatste werk dat te bezichtigen is, 'Heksenbijeenkomst' van Frans Francken is zowel onderhoudend als stichtelijk. Na alle Hocus Pocus Pas, keisnijders, zwarte magie en hekserij wacht de 'gewone' buitenwereld van deze tijd. Hierin kan het ook danig spoken, maar er is eveneens ruimte voor 'Breugeliaans' vermaak.

  Bezocht op 15 jan. 2016

 • Geaggregeerde beoordeling

  Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Museum Catharijneconvent bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Museum Catharijneconvent te beoordelen.