Koop je ticket(s) direct online!
 

Rijksmuseum en de collectie

Rijksmuseum
Bron

Het Rijksmuseum is gevestigd in een uniek historisch monumentaal gebouw uit 1885 van architect P.J.H. Cuypers. Het museum is gewijd aan de Nederlandse kunst en Nederlandse geschiedenis. De collectie wordt getoond in meer dan tweehonderd zalen en bestaat onder meer uit werken van Nederlandse meesters als Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals. Naast schilderkunst uit de Middeleeuwen de 18e eeuw en de 19e eeuw, stelt het museum ook beeldhouwkunst, kunstnijverheid en moderne kunst ten toon. Het bekendste werk in de collectie is De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

NLRijksmuseum Amsterdam

Kunst & Design  Kunst & Design Geschiedenis & Antropologie  Geschiedenis & Antropologie Renaissancekunst & Vroegmoderne kunst

Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Bezoekersinformatie Rijksmuseum

Openingstijden

Maandag
9:00 – 17:00
Dinsdag
9:00 – 17:00
Woensdag
9:00 – 17:00
Donderdag
9:00 – 17:00
Vrijdag
9:00 – 17:00
Zaterdag
9:00 – 17:00
Zondag
9:00 – 17:00

De kassa van het Rijksmuseum sluit om 16:30
Rijksmuseumtuin, Rijksshop en Café zijn ook zonder entreeticket te bezoeken van 09:00 tot 18:00
De Teekenschool is dagelijks te bezoeken tussen 10 en 16 uur.

Toegangsprijzen

0 – 18Gratis
19+€ 22,50
MuseumkaartGeldig
CJP-pas 50% korting
I Amsterdam City CardGratis
Holland PassGratis
RembrandtkaartGeldig
Amsterdam PassGeldig
ICOMGratis
KOGGratis
VVAKGratis
Vrienden van het RijksmuseumGratis

Faciliteiten

Rolstoel­toegankelijk
Museum­winkel
Parkeer­plaats
Koffie
Creditcard
Restaurant

Locatie & Kaart

Museumstraat 1, Amsterdam

Ontdek alle musea in Amsterdam

Recensies van Rijksmuseum

Er zijn 17 beoordelingen van Rijksmuseum.

 • Karel
  Karel • 25 apr 2023

  Johannes Vermeer. Wie kent hem niet, zeker na het bombardement aan pr rond de grote Vermeer expositie die nu in het Rijksmuseum loopt. Ook wij (Andries, Lambert en Dianne) waren er vandaag en we waren niet de enigen. Toch waren de 27 werken goed te zien. De opzet was ruim en dankzij de tijdssloten was er genoeg ruimte om ons te laven aan de virtuositeit van deze Delftse meester. Vermeer (1632-1675) is slechts 43 jaar geworden en heeft voor zover bekend maar een klein oeuvre nagelaten, maar wát een topstukken zijn het. Het was natuurlijk uniek om zoveel werken die je alleen kent uit kunstboeken, nu bij elkaar te zien. De thematiek van Vermeer is op alle schilderijen terug te vinden. Mooie vrouwen in een ruimte waar het licht veelal van rechts komt, brieven lezend, musicerend, minnekozend. Soms hebben die verschillende vrouwen zelfs hetzelfde jakje aan of zitten ze aan een tafel waarvan je het tafelkleed al eerder gezien hebt. Toch is iedere voorstelling uniek. Het meesterschap van Vermeer vertaalt zich in de nog immer frisse kleuren, en een stofuitdrukking waardoor je de neiging krijgt even over dat prachtige bontkraagje te aaien. Vermeer gebruikte toen al de ‘stippeltjestechniek’ om het licht te vangen. Dat licht gecombineerd met een zekere zachtheid in zijn werken maakt zijn schilderijen tot vensters op een sprookjesachtige wereld. Het zijn echter taferelen uit de echte wereld die Vermeer door zijn uitzonderlijke talent tot een iets mooiere wereld wist te maken. Vaak wordt Vermeer vergeleken met Rembrandt en dat is begrijpelijk. Volgens mij kun je deze twee grootheden niet echt met elkaar vergelijken. Rembrandt was net als Vermeer een meester in licht en donker, maar hij was ook veel rauwer. Niet gek dat we na Vermeer toch nog even in de eregalerij bij Rembrandt op bezoek gingen. Zo werd het vandaag dubbel genieten.

  Bezocht op 24 apr 2023

 • T
  TZU-FENG • 22 mrt 2023

  Bij deze beoordeling is geen recensie geschreven.

 • N
  Nicon • 29 mei 2022

  Mooi gebouw met aangenaam klimaat. Personeel vriendelijk en correct. Maar wat een vreselijke akoestiek. Enorme galm en ver dragende weerkaatsingen maken een bezoek tot een hels verblijf voor mensen met over-gevoelig gehoor!!!. Daarbij is het geen fijn overzichtelijk geheel. Je moet overal zoeken waar je bent en naar toe gaat. Dus bordjes o.i.d.??? Ondanks de enorme budget-overschrijdingen had een béetje stedenbouwkundig binnen-huis architect best wel binnen budget blijvende oplossingen kunnen bieden.

  Bezocht op 29 mei 2022

 • B
  Bjorn • 14 feb 2022

  Een erg leuke en informatieve middag gehad hier zeker een aanrader

 • E
  Emile • 18 okt 2021

  Het museum heeft een geweldige collectie, maar is rolstoel onvriendelijk. ik heb een normale rolstoel maar paste maar net in de lift. Er staat nauwelijks aangegeven waar de liften zijn en welke je nodig hebt om te komen waar je moet zijn. aan de buiten zijde is er rondom een stoeprand zonder op ritjes. met een hand rolstoel is dat te doem maar met een elektrische rolstoel niet. De koffie corner is niet bereikbaar en een taxibusje mag niet dichtbij komen waardoor je een straat verder eruit moet en met ophalen hetzelfde probleem, vooral omdat je niet weet waar het taxibusje op je wacht. al emt al is het rijksmuseum rolstoel onvriendelijk en niet zoals vermeldt wordt invalide toegankelijk. het lijkt erop dat het rijksmuseum liever geen rolstoelrijders binnen wil hebben. Jammer voor een museum dat met overheidsgeld is aangepast.

  Bezocht op 15 okt 2021

 • Karel
  Karel • 24 jun 2021

  Aan de hand van tien persoonlijke verhalen van zowel tot slaaf gemaakten als handelaars en plantagebezitters wordt de gruwelijke geschiedenis van de slavenhandel en de rol die Nederland hier in het verleden in heeft gespeeld tot uitdrukking gebracht. Indrukwekkend, beschamend, maar het is een deel van onze geschiedenis. Zeer leerzaam dat dit eindelijk verteld wordt op deze schaal. Dat wij spreken over een Gouden Eeuw heeft alles te maken met de rijkdom die de republiek der Zeven Provinciën ten deel viel, grotendeels dankzij die onmenselijke slavenhandel. De prachtige schilderijen van Marten en Oopjen door Rembrandt zijn ontstaan (en betaald) dankzij handel en het misbruik van slaven. Dankzij de suikerraffinaderij werd Martens familie steenrijk. Toen Marten stierf hertrouwde Oopjen met Maerten Dey. Ook die tweede echtgenoot was rijk geworden dankzij de suiker. Bewust of onbewust is onze geschiedenis verweven met de schande van de slavernij. Bijzonder is dat slavernij in ons eigen land verboden was. In de koloniën mochten Nederlanders slaven houden, in de republiek niet. Deze mensen waren slechts handelswaar en werden ook zo behandeld. Een slaaf was een ding, gelijk of zelfs minder waard dan vee. Wij vinden het nu verbijsterend hoe er met zwarte mensen, die niet als mensen gezien werden, werd omgegaan. De verhalen zijn aangrijpend, én leerzaam, dit is het verhaal dat al lang verteld had moeten worden. Deze tentoonstelling is een meer dan een expositie, het is een evenement van een ontbrekende geschiedenis dat iedere Nederlander gezien moet hebben.

  Bezocht op 24 jun 2021

 • J
  Joris • 9 feb 2021

  Het gebouw was super mooi! Het is zonder twijfel het mooiste museum in Nederland, echt een aanrader dus. Deze collectie bevat alleen maar hoogtepunten en elk kunstwerk is prachtig. Je kan hier met gemak uren, zo niet dagen rondlopen zonder je maar een seconde te vervelen, zo interessant was het. Alleen was het een beetje onduidelijk waar wat was, dat is een groot minpunt, dat is - 1 ster. Het andere minpunt zijn de tergend lange rijen, ik zelf hoefde niet lang te wachten als man, maar mijn vrouw moest maar liefst 30+ min wachten! En we wilde iets eten uit het restaurant, alleen de rij was zo lang, dus zijn we maar lekker thuis iets gaan eten. Verder was het wel een top ervaring!

 • C
  chiem • 27 jul 2020

  Prachtige collectie, toch zijn er geen Corona maatregelen behalve een looproute waar al die toeristen zich niet aan houden

  Bezocht op 27 jul 2020

 • G
  Gordon • 24 sep 2019

  My daughter purchased two tickets for our anniversary last year and the E-ticket was printed in Dutch. On arriving in Amsterdam we were told the tickets had expired as it was just over a year. Called the main office told the same even after explaining we can't read Dutch. Her problem was they couldn't read the expired barcode!!!! She suggested that we email the groups department as they should be able to help us. Emailed them and after 2 days no reply, we call again and they would call us back. Again no response so we call again and we're told by the group women that she can't do anything for us rules are rules and we were over the year. When I asked to speak to a manager "that wasn't possible as all three managers don't deal with customers" !!!! When confronted with the question " is the €35 that we paid last year also invalid now" her reply was no but you can't get a refund!!! Conclusion , on customer service this museum and their personel are a complete disgrace to tourists. Any form of compromise or thinking outside the box unfortunately isn't in their mentality. Shameful and definately a bad advert for Amsterdam and Holland

  Vertaal naar Nederlands

 • S
  steve • 12 aug 2019

  Extremely disappointing. We arrived 1st thing so missed most of the queues, it wasn't too busy. The signage is terrible, once everyone has entered they stand there in a clump, trying to work out which way to go. There is no signage at all, none. The room numbering on the floor plan is nonsensical, you could reasonably expect room 2.20 to be next to 2.2, no, it goes 2.1, 2.2, 2.3, so 2.20 is between 2.19 and 2.21, so 2.11 is no where near 2.1 either, it is a real mess. No signs anywhere to help you. And sadly the content of the exhibits is such a let down, if you are expecting a display of Rembrandts and Van Goghs don't get your hopes up, 3 minor Van Goghs and the Nightwatch (which is currently behind a huge glass enclosure being restored so you can't see it anyway). A lot of minor Dutch masters and an awful lot of random exhibits which really shouldn't be there, why is there a plane on the 3rd floor? Go to any major gallery in any major city and you will see far more quality Dutch art than they have at the Rejksmuseum. Save yourself €20 and a lot of queuing.

  Vertaal naar Nederlands

  Bezocht op 11 aug 2019

 • H
  Hans • 3 jan 2018

  It is a great museum. It was crowded. But while waiting in the line for guests without tickets we booked online on our smartphone. Then we could skip the street and walk right through the entrance of people with tickets and cards. It was a bit disappointing that, once inside, We had to queue twice for the coatcheck. Shouldn't be too hard to hire some extra people. We saw the masterpieces and some other treasures. Beautiful art in a beautiful building.

  Bezocht op 2 jan 2018

 • J
  Jim • 26 dec 2017

  Bij deze beoordeling is geen recensie geschreven.

  Bezocht op 25 dec 2017

 • Angela
  Angela • 16 feb 2016

  A must-see if you’re in Amsterdam. Although there can be a big queue, it moves rather quickly. It is a lovely museum with a very large collection of interesting objects and paintings. I guess one of the best collections in the world!

  Vertaal naar Nederlands

  Bezocht op 13 feb 2016

 • H
  Heleen • 11 jan 2016

  Een belevenis. Het museum telt zo veel objecten dat je er wel even zoet bent. Enige nadeel is dat het er erg druk is en daardoor de wachttijden bij de toilet, de garderobe en het restaurant erg lang zijn.

 • J
  Jessica • 6 jan 2016

  The Rijksmuseum in Amsterdam is very impressive. It’s very huge so you’re going to need some time to view it properly. If you’re not interested in art, history or art history, don’t bother going. If those topics do interest you, you should definitely visit the Rijks!

  Vertaal naar Nederlands

  Bezocht op 3 jan 2016

 • N
  Nienke • 17 nov 2015

  Het Rijksmuseum te Amsterdam is het mooiste museum van Nederland. Daar is geen twijfel over mogelijk. Na de verbouwing is het nog fantastischer geworden en hierdoor nog meer een must-see! Een collectie die alleen maar hoogtepunten lijkt te hebben, maar als extra hoogtepunt de eregallerij heeft, met schilderijen van onder andere Rembrandt en Vermeer. Voor iedereen een must-see!

 • Geaggregeerde beoordeling

  Deze beoordeling is gebaseerd op de waardering van dit museum op verschillende andere platformen.

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je Rijksmuseum bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie! Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

Log in of maak gratis een account aan om Rijksmuseum te beoordelen.